„Padající hvězda“ v souhvězdí Draka

V noci z úterý na středu (2./3. srpna 2022) se meteorářským kamerám na obou našich hvězdárnách podařil po delší době zajímavý úlovek.  Nedlouho po půlnoci středoevropského letního času (02:51:13 SELČ) prolétl nízko nad severozápadním obzorem velmi jasný meteor (bolid).

Na kameře v Plzni je zachycen celý, v Rokycanech je viditelná jen jeho druhá polovina. Program pro zpracování určil jeho jasnost na -3,7 magnitudy. Zaznamenán byl také vizuálně na právě probíhající expedici. Tam několik pozorovatelů určilo jeho jasnost mezi -4. a -5. magnitudou.

Zajímavý je rozpor v rojovosti. Plzeňská kamera označila tento meteor za sporadický, rokycanská ho považuje za příslušníka roje Kapa Cygnidy. I to je zřejmě důvod, proč se při zpracování nedaří určit jeho dráhu v atmosféře. Program považuje nahrávky za dva různé meteory.

Obloha se nás možná snaží nalákat k pozorování meteorického roje Perseid, jehož maximum nastane za pár dnů. Letos bude bohužel rušit Měsíc v úplňku. Na ten pravý zážitek se slzami svatého Vavřince si tak musíme rok počkat!