Pořádná PeRseiDA!

Na samém začátku minulého víkendu, konkrétně v noci z pátku devátého na sobotu desátého září v 03:32:09 SELČ, prolétl nad Saskem, nedaleko za Krušnými horami, velmi jasný meteor, který označujeme jako bolid. Jak se ho podařilo zachytit, při jeho cestě souhvězdími Malého medvěda a Draka, kamerám na obou našich hvězdárnách, se můžete podívat v následujících videích.

Při zpracování program určil jeho jasnost na -7,5 magnitudy. Jedná se pravděpodobně o podhodnocení, neboť při takto silných explozích meteorů má software potíže vyhodnotit jasnost správně. Pravděpodobně tak tento bolid dosáhl jasnosti téměř jako Měsíc v úplňku.

Co se týká příslušnosti k roji, jedná se o Perseidu. Možná si řeknete, co je to za nesmysl – Perseidy přece létají jindy! V tomto případě se nejedná o „klasické“ srpnové Perseidy, ale o takzvané Zářijové Epsilon Perseidy (September e-Perseids, sPE) u nichž dosud není známo mateřské těleso. Pravděpodobně se však jedná o nějakou dlouhoperiodickou kometu. V minulosti tento roj „vyprodukoval“ několik spršek, ta následující se bohužel očekává až po roce 2040.