Dalekohled, do kterého se nepodíváte!

Na první pohled naprostý nesmysl. Přijdete na hvězdárnu a nepodíváte se do dalekohledu? I to je dnes možné. Žhavou novinkou na obou pracovištích Hvězdárny v Rokycanech a Plzni jsou totiž dalekohledy nové generace značky Unistellar, které vám neukáží krásy vesmíru prostřednictvím oka přiloženého k okuláru, ale využijete svůj mobilní telefon či tablet.
Stačí jen nainstalovat příslušnou aplikaci a připojit vaše zařízení přes wifi k dalekohledu. Objeví se vám v reálném čase pohledy do vesmíru, které byste na vlastní oči nikdy neviděli. Lidské oko totiž v noci nevidí barevně a většina objektů hlubokého vesmíru je pro ně příliš slabá. Díky nové technice si můžete obrázky vesmíru z hvězdárny i „odnést“. Jedním kliknutím je uložíte do svého mobilu!
Výhodou nových přístrojů je i jejich mobilnost. Pozorovatel si „hodí“ batoh s dalekohledem na záda a odejde někam mimo světelně znečištěnou oblohu našich měst. Nepotřebuje k tomu ani zdroj elektrické energie. Pokud má dalekohled plně nabitou baterii, vydrží pracovat několik hodin. Toho budeme určitě využívat při pozorováních, která se i letos budou konat v Manětínské oblasti tmavé oblasti, na která vás tímto zveme.
O pohled do hlubin vesmíru pouhým okem přiloženým k okuláru „klasických“ dalekohledů vás na hvězdárnách samozřejmě i nadále neochudíme. Ale navíc budete mít možnost porovnat, jak se během několika posledních let vyvinula astronomická technika. Přijďte se podívat!