S Očenáškem na Měsíc

Jménem Hvězdárny v Rokycanech a Plzni a Západočeské pobočky České astronomické společnosti si vás dovolujeme pozvat na rokycanskou hvězdárnu, kde si v sobotu 20. července 2019 v odpoledních hodinách připomeneme bohatým programem 50 let od prvního přistání lidí na Měsíci a zároveň i 70 let od smrti slavného českého konstruktéra a vynálezce Ludvíka Očenáška, který se narodil v obci Kříše u Břas a významně přispěl k rozvoji raketové techniky.

Areál hvězdárny bude toho dne otevřený pro veřejnost přesně v 15 hodin a 32 minut. Proč právě v tento čas? Můžete zkusit i hádat, ale na místě se to určitě dozvíte!

A na co se můžete těšit? Ve výstavním sále bude nainstalována výstava věnovaná měsíčnímu programu Apollo, doplněná o model rakety Saturn 5 se startovací rampou. V průběhu dne zazní tři přednášky věnované těmto historickým událostem. První přednáška „Oheň na Měsíci“ začne v 16:00 a přiblíží posluchačům celý projekt Apollo, od slavného projevu prezidenta Kennedyho, přes přistání první lidské posádky na Měsíci, až po poslední, částečně českou stopu na měsíčním povrchu. Druhá přednáška „Vynálezce Ludvík Očenášek“ od 18:00 seznámí posluchače se zajímavými projekty, na kterých Očenášek pracoval. Při závěrečné přednášce od 19:00 „Byli lidé skutečně na Měsíci?“ můžete sami posoudit, zda se lidé po Měsíci opravdu prošli, nebo se jedná o jeden z největší podvodů v dějinách lidstva.

Při bezmračné obloze budete mít možnost se v průběhu dne podívat dalekohledem na naši nejbližší hvězdu Slunce a obdivovat její fotosféru a chromosféru. Pokud nám jasná obloha vydrží do večerních hodin, pak se můžete těšit na planety Jupiter a Saturn a další objekty vzdáleného vesmíru.

V našem programu nezapomínáme ani na ty nejmenší, kteří budou mít možnost postavit si v naší improvizované raketové dílně Ludvíka Očenáška skutečnou raketu na vodní pohon. Proto si nezapomeňte přinést dvě stejné, nejlépe 1,5 litrové ale prázdné PET láhve. Kromě stavby raket potrápíme vaše zvídavé hlavičky i řadou záludných otázek a ty nejlepší pak odměníme drobnými cenami před začátkem poslední přednášky.

Také budete mít možnost otisknout svou stopu do měsíčního povrchu, či se vyfotografovat jako astronauti. A pokud si budete chtít zkrátit čekání na noční oblohu něčím příjemným, tak vám doporučujeme vzít s sebou pár buřtíků, které si budete moci opéct na ohni, který připravíme. Akce oficiálně skončí ve 22 hodin 17 minut, tedy v okamžiku, kdy před 50 lety zazněla slavná slova: „Houstone, tady je základna Tranquility. Orel přistál!“.

Pro obzvláště vytrvalé bude i poté pokračovat pozorování oblohy, na které se před půlnocí objeví i cíl misí Apollo – náš Měsíc.