Pohár, Crater (Crt)

Toto je 43. článek z 54 ze série Souhvězdí a mytologie

Pohár

Souhvězdí Pohár je podobné řecké váze zvané kráter, která sloužila k mísení vína s vodou, což bylo ve starověké řecké, a posléze i římské společnosti zvykem (bylo společensky neúnosné pít neředěné víno). Obvykle stála uprostřed místnosti, kde se konala symposia. Díky svým rozměrům poskytovaly její vnější stěny velký prostor pro malířskou výzdobu.

V čínské astronomii hvězdy Poháru a některé v Hydře tvořily shluk 22 hvězd s názvem Yi, což znamená křídla červeného ptáka. V alternativním překladu Yi přestavuje mýtického lukostřelce (známého také jako Houyi). Podle čínské legendy je Slunce symbolizováno jako „Sluneční pták“ (vrána nebo strdimil). Slunečních ptáků bylo celkem deset a každý den jeden vykonal svou pouť po obloze jako Slunce. Jednou se však stalo, že ráno vylétlo na oblohu všech deset ptáků a postupně spálili celou Zemi. Jejich otec Dijun (bůh nebe) proto povolal Houyie a ten devět ptáků zastřelil svým lukem.

Nejjasnější hvězda v souhvězdí je delta Crateris s jasností 3,56 mag a vzdáleností od Slunce 130 světelných let. Je označována jako Labr (z latinského Labrum, což je výraz pro rty).

Souhvězdí obsahuje několik galaxií 11. nebo 12. zdánlivé hvězdné velikosti, např. NGC 3887 nebo NGC 3511. Nejlepší pozorovatelnost souhvězdí je ve večerních hodinách v dubnu.

Navigace v sérii<< Pec, Fornax (For)Lištička, Vulpecula (Vul) >>