Expedice – Historie Expedice III

Vzpomínky pamětníků

Dalibor BoubínK mé velké radosti se mi ozval Hal Dry, který jezdíval na Expedice někdy od poloviny 70. let a jehož vzpomínky sahají téměř o deset let více do historie než mé. Přišlo mi od něj několik fotografií a hlavně nějaké texty, kde popisuje, jak vypadala Expedice v 70. a 80. letech. Slíbil, že se pokusí napsat takový malý seriál, jak vypadala Expedice z jeho pohledu a já jej budu zde (samozřejmě za pomoci webmastera) zveřejňovat.

Protože se v jeho textu občas objeví něco, co podle mého názoru zasluhuje upřesnění či komentář, umístil jsem na takové místo poznámku. Jedná se o číslo v závorce, které funguje jako odkaz a kliknutím na něj se dostanete do místa, kde bude daný komentář.

Mimo tuto sérii napsal Dalibor text Doprava na Expedici – dodatek, ve kterém reaguje na Lumírův článek. Po jednom slohovém dílku přispěli do této sbírky vzpomínek Honza Mocek, Michal Rottenborn, Venca Kalaš a Pepa Běláč.

Honza MocekPrvní jmenovaný se rozhodl převést do textové podoby událost, která se stala někdy v rozmezí let 1993-1995 během Expedice na Skalkách. Tehdy velkou část účastníků zachvátila jakási epidemie žaludečních obtíží. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si článek „Epidemie na Expedici„.

Michal Rottenborn zavzpomínal na dvě příhody, které se staly ještě o několik let dříve, zřejmě někdy v 80. letech. V té době se Expedice konaly na louce u Šťáhlav, nedaleko zámku Kozel, který hraje významnou roli v druhém příběhu. Text je nazván „Dvě perličky„.

Třetí pamětník, Venca Kalaš, se pokusil ve svém článku shrnout, jak moc zasáhla astronomie a zejména pak Expedice do jeho života (kdyby se tak nestalo, tak by tyto stánky zřejmě nikdy nevznikly). Jeho výtvor nese výstižný název „Můj život s Expedicí„.

Zatím posledním přispěvatelem se stal Pepa Běláč, který se dostal nejhlouběji do historie. Ve svých vzpomínkách se vrátil do druhé poloviny sedmdesátých let a počátků let osmdesátých, což pamatuje už jen pár největších „veteránů“. Jsou to takové „Střípky ze Šťáhlav„.

Lumír HonzíkDalší člověk, který přispěl svou troškou do mlýna, je Lumír Honzík. Napsal několik textů, které zde budou zveřejňovány postupně. Většina článků popisuje zážitky ze starých Expedic ve Šťáhlavech, ale najdete v nich i zmínku o Skalkách nebo Bažantnici. Seriál článků byl pojmenován autorem „Střípky z Expedic“.

Epizoda Plavky – co se také může stát na koupališti
A jitra jsou zde krutá – jak to vypadalo na Expedici ve Šťáhlavech po ránu
Akce Singer – popis jedné tajné akce, která se odehrála ve Šťáhlavech
Baterka a Fixlovat se nevyplácí – dvě drobné příhody z pozorování
Jak předstírat pozorování a Barevný Arktur – při teleskopickém pozorování se občas děly věci…
Epizoda Fučík – co udělat, pokud někdo ve vedlejším stanu děsivě chrápe
Doprava – jaká vozidla se vyskytovala na Expedicích (na tento článek později navázal Dalibor svými vzpomínkami)