Spotřeba dalekohledů

měřící přístrojProtože H+P Plzeň má hvězdárnu pouze v názvu organizace, musíme často vyjíždět s mobilními dalekohledy. Jeden z takovýchto výjezdů se konal k vysílači Krašov. Toto místo nabízí vynikající pozorovací podmínky. Problém ale nastal s napájením techniky. Neměli jsme externí baterii a tak jsme vše napájeli z autobaterie. Rychlým odhadem to vypadalo, že není třeba se spotřeby obávat, spotřeba dalekohledů zase není tak vysoká. Po dvou hodinách pozorování se ale ozval střídač. Nejprve jsme se domnívali, že pískáním hlásí příliš velký odběr. Po odpojení jedné montáže bylo na chvilku ticho. Předpokládali jsme, že jako většina podobných přístrojů bude střídač hlídat stav baterie a při poklesu napětí se vypne. Proto jsme další pískání ignorovali. Po dalších dvou hodinách se střídač opravdu vypnul. Když jsme se ale po skončení pozorování pokusili nastartovat auto, motor se jen trochu protočil, ale nastartovat se nepodařilo. Naštěstí jsme s sebou měli druhé auto, které nás spolu se startovacími kabely zachránilo. Nutno zdůraznit, že jsme měli poměrně hodně spotřebičů: tři montáže, notebook, nechlazenou (pointační) i chlazenou CCD kameru. Vše bylo napájeno přes střídač 12/220 V.

O týden později byl v plánu další výjezd, tentokrát do Bezvěrova. Protože se stále nepodařilo zajistit náhradní autobaterii, rozhodli jsem se alespoň proměřit spotřebu použitých montáží, notebooka a CCD kamer. V následující tabulce jsou popsány naměřené hodnoty. Jedná se sice o konkrétní přístroje používané v H+P Plzeň, ale i tak je možné udělat si lepší představu, jaký odběr má který přístroj. Při pozorování byly místo zdrojů z počítače použity zdroje s menší spotřebou, fotografováno bylo především pomocí digitálních fotoaparátů a notebook se CCD kamerou byl použit až v druhé půlce noci. Díky tomu se akustická signalizace střídače ozvala až těsně před ránem. Ihned byl nastartován motor. Bohužel nastartování způsobilo krátkodobé vypnutí napájení, což je dost důležitá nepříjemná zkušenost. Znamenalo to ztrátu ustavení montáže a nové vyhledávání pointační hvězdy. Nicméně tentokrát problém s nastartováním automobilu nenastal.

Přístroj Zátěž Spotřeba
Velký transformátor do zásuvky (MVA 1200 2/6/12V) Naprázdno 1.9 W
Malý transformátor do zásuvky (1.4A max) Naprázdno 2.1 W
Transformátor Yamaha Naprázdno 3.8 W
  HEQ5 6.9 W
  Bílá EQ6 11 W
PC transformátor č. 1 Naprázdno 10 W
  Bílá EQ6 25 W
  Bílá EQ6 s rychlým pojezdem 27 W
PC transformátor č. 2 (velký) Naprázdno 12.6 W
Notebook HP Naprázdno 19 W
  Běžící disky 34 W
CCD G2-8300 Naprázdno 5.4 W
  Chlazení 100% 25 W

Z tabulky je patrné, že s napájením samotných montáží EQ6 by problém být neměl (2 x EQ6 = 24 W = 2 A), napájení by mělo vydržet celou noc. Horší je to s napájením CCD kamery s notebookem (1 x EQ6 + notebook + CCD = 60 W = 5 A). Napájení vydrží jen 3 – 4 hodiny, počítáme-li s rezervou pro nastartování.