Zatmění Slunce 2009 – Video: pohled na účastníky během úplné fáze

Vydala jsem se se skupinou plzeňských astronomů na Expedici za zatměním Slunce 2009 do Číny. Naše pozorovací stanoviště se nacházelo 67 km od města Huzhou, v nadmořské výšce 850 m nad mořem, v chráněné krajinné oblasti Nebeského jezera, kolem něhož se tyčily hory hustě pokryté bambusem – nazývané Bambusové moře.


Autor videa: Miroslava Plzáková, zpracování Jiří Polák

Pro amatérský záznam zatmění Slunce jsem použila kameru Panasonic NV-GS140. Z počátku byla zaznamenávána pozorovací skupina jako celek, později byla kamera umístěna na stativ a zaměřena na JJV obzor. Záznam začíná cca 2.5 minuty před úplnou fází. Z pořízeného videa jsou dobře patrny reakce menší části pozorovatelů a atmosféra při pozorování. Citlivý senzor snímání zvuku zaznamenával dobře i poryvy větru, které jsou dobře slyšitelné. I přes jisté rozpaky a vrtochy počasí se zatmění s přívlastkem „nejdelší“ v 21. století podařilo úspěšně odpozorovat.


Pokud Vám to rychlost připojení a velikost monitoru dovolí, tak doporučuji spustit další videa současně. Následující videa začínají ve stejný čas, přibližně dvě minuty před začátkem úplné fáze a končí dvě minuty po skončení úplné fáze zatmění.
Pohled na účastníky – podobné video s pohledem na pozorovatele (Polák)
Pohled na oblohu – pohled na celou oblohu během úplné fáze (Rottenborn)
Pohled na Slunce – záběr na Slunce s přecházející oblačností během úplné fáze (Kéhar)