Pozorování meteorů na Expedici 2002

Pozorování meteorůV roce 2002 se převážná část Expedice konala mezi úplňkem a poslední čtvrtí, takže to rozhodně nebylo nejvhodnější období pro pozorování meteorů. I přes to se meteory pozorovaly všechny pozorovací noci s výjimkou té úplně první. Tu jsme předem vzdali, protože byla pouhé tři dny po úplňku, ale jak se později ukázalo, zvečera by bylo také možné pozorování uskutečnit. Při pozorování jsme se věnovali spíše severozápadní části oblohy, protože tam se rušivý svit Měsíce projevil nejpozději. Byla to změna, protože v jiných letech jsme pozorovali hlavně oblast letního orientačního trojúhelníku. V podstatě jsme letos měli celou oblohu „vzhůru nohama“.

Pozorování nám zpestřovali i místní. Zřejmě se jim povrch hřiště, odkud jsme pozorovali, zdál příliš suchý a tak natáhli na plochu hadice a celý den vydatně zalévali. Museli jsme vždy zvečera vyrazit do místa, odkud jsme chtěli pozorovat, a hadice s vytékající vodou odsunout jinam. I přes to byla tráva nepříjemně mokrá a pozorovatelé z dalších skupin tvrdili, že se k nám na náš „ostrůvek“ musí brodit.

Celkem se do pozorování zapojilo 12 pozorovatelů, z toho jen čtyři byli zkušenější. Ostatní pozorovali buď úplně poprvé, nebo měli zkušenosti pouze z loňské Expedice. První noc se pozorovalo pouze 1,5 hodiny, pak vyšel Měsíc a museli jsme skončit kvůli světlé obloze. Postupně se východ Měsíce stále opožďoval a pozorovat se dalo delší dobu. Ke konci Expedice se dalo bez problémů pozorovat až do půl čtvrté ráno letního času.

Frekvence nebyla příliš velká, jednak kvůli termínu Expedice, který byl mimo maximum činnosti Perseid a jednak kvůli světlosti oblohy, kterou způsoboval Měsíc. Nejvíce meteorů bylo vidět poslední pozorovací noc (2./3.srpna), kdy za necelé čtyři hodiny bylo možné spatřit kolem 40 meteorů.

Výsledky pozorování:

 Jméno pozorovatele   Noci  Čas  Meteory 
Dita Větrovcová 4 490 min 54
Václav Kalaš 3 375 min 52
Jaroslav Kovařík 1 213 min 42
Jan Mocek 1 95 min 7
CELKEM 9 1173 min 155

Pozorování, které se posílalo k dalšímu zpracování do Brna je v následující tabulce.
Údaje s otazníkem se nedaly přesně určit.

 Jméno pozorovatele   Noci  Čas  Meteory 
Oldřiška Štemberová 1 233 min 19
Jiří Příbek 2 189 min 6
Jan Kocáb 1 175 min 17
František Ledecký 1 174 min 14
Miloslav Machoň 1 166 min 12
Jiří Krystl 1 50 min? 4
Lukáš Karban 1 45 min? 2
CELKEM 8 1032 min 74