Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den čtrnáctý (poslední)

Ranní vstávání i snídaně proběhly o něco dříve, neboť v 7:30 (místního času) se mělo odjíždět. Opět nedostatečně připravená snídaně už nikoho nepřekvapila a to se pro její zdárný průběh oba průvodci snažili udělat maximum. Nicméně obsluze to bohužel nedocházelo.

Následná jízda autobusem na zřejmě největší letiště světa v Pekingu proběhla bez větších problémů. Ani při odbavení nenastaly problémy, a tak bylo možné nasednout do připraveného letadla Airbus A340. Z Pekingu do finských Helsinek je zapotřebí překonat 6315km, jak jsme se dozvěděli z obrazovek umístěných na zadních strancáh sedaček. Let bude trvat asi něco přes 8 hodin. Je to o něco méně než z Helsinek do Šanghaje (přibližně o jednu hodinu). V Helsinkách přestoupíme na Airbus A320 do Prahy, který by nás tam měl dopravit asi za 2 hodiny. Dále už se budeme dopravovat po vlastní ose. Plzeňská a Rokycanská skupina pravděpodobně buď vlakem nebo autobusem.

Tímto končí deník české výpravy zejména z Plzně a Rokycan za úplným zatměním v Číně. Další úplné sluneční zatmění se koná příští rok v jihoamerickém Chile. Žádná z astronomických organizací na území Plzeňského kraje ovšem nepořádá žádnou výpravu za tímto zatměním. Nezbývá než počkat několik let na zatmění v USA a Egyptě.

IMAG0307.jpg IMAG0309.jpg
Odbavovací hala letiště Peking Čekání na letadlo
IMAG0308.jpg
Naše letadlo A340

Foto Jiří Polák

Předchozí den

Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 30.7.2009)
Harmonogram zájezdu