Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den jedenáctý

Ranní snídaně je stejně zmatená jako předchozí den. Ale nikomu to příliš nevadí. V dopoledních hodinách je naplánovaná návštěva programu planetária, alternativně možnost návštěvy zoo. Planetárium v Pekingu je ohromná prosklená budova postavená vedle malé staré hvězdárny s jednou kopulí a staré budovy planetária. Nová budova je tak velká, že je problém ji vyfotografovat. Uvnitř je několik projekčních sálů s různou technikou, prodejní a výstavní prostory.

Měli jsme možnost shlédnout program o prachoplynných mlhovinách. Program byl určen běžné veřejnosti, tedy populárně naučný. Tím, jak se ho tvůrci snažili co nejvíce zkrátit, působil poněkud zmatečně a našli jsme v něm i několik odborných chyb. Projekce byla digitální a nebyla příliš kvalitní. Sesazení jednotlivých projektorů bylo znatelné a hvězdné pozadí vypadalo nevěrohodně. Výstavní prostory působily velkoryse, nicméně zaujaly jen některé zajímavé detaily. Po návštěvě planetária následoval odjezd na Velkou čínskou zeď. Na tento div světa se většina z nás velmi těšila. K vlastní zdi jsme po zaplacení vstupného vyjeli kabinkovou lanovkou. Nahoře byl rozchod a tak skupinky i jednotlivci si mohli v klidu projít poměrně dlouhé úseky. Některé části byly po rovině, některé zase poměrně strmé. Naštěstí bylo pod mrakem a tak cesta byla snesitelná. Přesto jsme se v některých úsecích dosti zapotili. V každém případě se jednalo o zajímavý a nezapomenutelný zážitek. Dolů byla možnost sejít pěšky, použít kabinkouvou nebo otevřenou sedačkovou lanovku nebo sjet na vozíčku po klouzavé tobogánové dráze. Většina z nás zvolila třetí možnost, která byla velmi vzrušující. Dráha měla délku kolem 1,5 km se značným převýšením a vedla nádhernou krajinou. Po vystoupení z vozíku bylo nutné se dostat ke stánkům a snažit se projít špalírem prodavačů suvenýrů. Autobusem jsme se dostali zpět k hotelu a pak šli na večeři. Byla podávaná pochoutka – Pekingská kachna.

Po večeři jsme se ještě vydali na nákupní třídu v Pekingu, kde je množství obchodů. Zastavili jsme se i na tržišti s různými delikatesami. A tak někteří z nás zde měli možnost ochutnat třeba hada, stonožku, brouky, pštrosí maso a podobně.

IMAG0273.jpgSál pekingského planetária IMAG0275.jpgDalší vnitřní prostory planetária
IMAG0276.jpgVnější planetárium
IMAG0277.jpg IMAG0279.jpg IMAG0281.jpg
Několik pohledů na Dlouhou čínskou zeď

Foto Jiří Polák

Předchozí den Následující den

Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 27.7.2009)
Harmonogram zájezdu