Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den čtvrtý

Hned ráno jsme po snídani odjížděli z celkem pěkného města Hushou. Toto město se nazývá čínskými Benátkami. Naše další cesta vedla do obchodní zóny mnohem menšího, ale nádherného města Zhouzhuang. V městečku lze vidět úzké uličky, plavební kanály, budhistické kláštery a další. Navštívili jsme i dům jednoho z bývalých hodnostářů – bývalého ministerského úředníka. Ve městě je i množství různých mostů, například dvojitý most. Pokud si však chce někdo město prohlédnout, musí zaplatit vstupné 100 juanů (necelých 300 Kč). Obdržet vstupenku ovšem není tak jednoduché. Napřed musí každého návštěvníka nafotit a teprve poté dostane vstupenku se svojí podobenkou. S touto vstupenkou se prokazuje nejen při vstupu do města, ale i při vstupu do některých objektů. Po městě je také možné se svézt na lodi. Prohlídku města kazilo jen neuvěřitelné horko. Ve stínu totiž bylo 39°C.

Okolo 14. hodiny jsme opět nasedli do autobusu. Následoval asi čtyřhodinový přesun do místa pozorování úplného zatmění Slunce nepříliš zajímavou plochou krajinou. Poslední kilometry se však ráz krajiny prudce změnil. Roviny vystřídaly strmé strmé kopce, divoká a hluboká koryta dravé řeky. Přestože výška kopců není ve skutečnosti nijak závratná, působí hory velmi divoce. Úzkou horskou silničkou jsme dorazili do zapomenutých míst, kde leží náš hotel.

Během večeře se ukázalo, že vybrané stanoviště bude možná nedostupné a tak jsme ještě v noci šli hledat náhradní. Našli jsme jakousi zarostlou louku, která by mohla vyhovovat. Večer jsme zakončili ve venkovním bazénu, což bylo velmi příjemné.

Cesta autobusem
Cesta autobusem
Kláštery v Zhouzhuang
Budhistické kláštery v Zhouzhuang
Pohled od hotelu
Pohled od hotelu do údolí
Náš hotel, kde strávíme dvě nociNáš hotel, kde strávíme dvě noci.

foto Jiří Polák

Předchozí den Následující den

Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 20.7.2009)
Harmonogram zájezdu