Aktuální obloha

Jak vypadá obloha nad námi právě teď? Jsou na Slunci nějaké skvrny? A co Měsíc? Couvá, nebo dorůstá? Odpovědi na tyto otázky hledejte na této stránce.

Obloha

Mapa ukazuje pohled na noční oblohu přibližně v polovině měsíce, kolem 22 hodiny (SEČ).

Pojďme se podívat, co si pro nás květen roku 2024 připravil.
 
Jarní obloha je  bohatá na galaxie, tedy vzdálené objekty vesmíru. Je to především proto, že Mléčná dráha, tedy rovina naší vlastní Galaxie, se klene nízko od západního, přes severní k východnímu obzoru. To znamená, že máme nerušený výhled nad její rovinu a tedy i do větších vesmírných dálav.
Květen je měsíc kdy jaro je v plném proudu a s netrpělivostí již očekáváme léto. To však neplatí pro astronomy. Pro ně je květen na delší dobu poslední měsíc vhodný pro pozorování slabých objektů vzdáleného vesmíru. Stále se nám totiž zkracují noci a tedy obloha ztmavne jen na několik málo hodin.

Pojďme se podívat, co nám jarní obloha ještě nabízí. Začneme souhvězdími. Asi nejnápadnější je Lev a pak také Panna, či Pastýř a samozřejmě další jarní souhvězdí. Na pomezí Lva a Panny lze dalekohledem nalézt velké množství galaxií. Také nejjasnější hvězdy Regulus (Lev), Spica (Panna)  a Arcturus (Pastýř) vytvářejí orientační obrazec – jarní trojúhelník. Po půlnoci a nad ránem již oblohu zdobí souhvězdí letní oblohy jako například Labuť, Herkules, Lyra, Orel a další.

 
Jak je na tom viditelnost planet?
 
Letošní květen je z hlediska viditelnosti planet vůbec nejhorší. Na obloze nenajdeme téměř žádnou okem viditelnou planetu. Sice na ranní obloze těsně před východem Slunce se nad obzor dostávají Saturn a Mars, ale mluvit o dobrých pozorovacích podmínkách se zdaleka nedá. Na obě planety si musíme ještě chvíli počkat. To platí i pro Jupiter a Venuši.
 
 
 

Fáze Měsíce:
poslední čtvrť: 1. května
nov: 8. května 05:22 SELČ
první čtvrť: 15. května
úplněk: 23. května 15:53 SELČ

Aktivita Slunce je  stále spíše vysoká. I nadále je možné, že se dočkáme polárních září z našeho území. Na Slunce se můžete přijít podívat i na naši hvězdárnu (Rokycany, Plzeň), kde vám (za jasného počasí) rádi ukážeme fotosféru (tedy jakýsi povrch Slunce) a chromosféru, kterou sledujeme speciálním dalekohledem v tzv. čáře H alfa.

 
Ještě malé připomenutí dopolední návštěvu hvězdárny je nutné si předem domluvit a to buď telefonicky, nebo emailem. Kontakty zde. Je to snadné a těšíme se na vás.

A co dělat když je zataženo, ale přesto toužíte vidět hvězdy? Zkuste navštívit třeba naši hvězdárnu v Plzni, kde vám rádi ukážeme hvězdnou oblohu v malém komorním planetáriu.

Slunce z družice SDO

Aktuální fáze Měsíce
Měsíc je starý 25 dní

Couvající srpek
Couvající srpek

Na obloze jej najdeme v souhvězdí Vodnáře

 

 

Viditelnost planet a Měsíce
Graf východů a západů planet, Měsíce
Západy, východy
Zdroj: astromik.org
Legenda
Měsíc Merkur Venuše Mars Jupiter Saturn Uran Neptun

Najdete nás také na:

Na hvězdárně sídlí:

Galerie

Nejbližší události

Kvě
6
Po
16:00 Astrokroužek Plzeň – začátečníci
Astrokroužek Plzeň – začátečníci
Kvě 6 @ 16:00 – 17:30
Více informací na stránce o kroužcích
19:00 Kurz: Základy geologie a paleont...
Kurz: Základy geologie a paleont...
Kvě 6 @ 19:00 – 20:30
Více informací na stránce o kroužcích a kurzech.      
Kvě
9
Čt
16:00 Astrokroužek Rokycany – začátečníci
Astrokroužek Rokycany – začátečníci
Kvě 9 @ 16:00 – 17:30
Zahájení astronomického kroužku v Rokycanech od 16 h. Více informací na stránce o kroužcích  
20:00 Pozorování oblohy Rokycany
Pozorování oblohy Rokycany
Kvě 9 @ 20:00
Pozorovací čtvrtky: Za jasného nebe sledování zajímavých objektů na večerní obloze, při nepříznivém počasí možnost prohlídky výstavy fotografií či program v sálu hvězdárny. Začátek programu každý čtvrtek v 20 hodin. Upozornění: Pozorování  je možné… Celý článek
Kvě
10
21:00 Pozorování oblohy Plzeň
Pozorování oblohy Plzeň
Kvě 10 @ 21:00
Pozorovací pátky: Za jasného nebe sledování zajímavých objektů na večerní obloze. Při nepříznivém počasí možnost prohlídky výstavního prostoru či program v malém planetáriu. Začátek programu každý pátek v 21:00 h Upozornění: Pozorování  je možné pouze… Celý článek