Návrat veřejných pozorování na Sylvánu

Po několika letech budou na Sylvánu opět probíhat pozorování pro veřejnost. Na začátku je nutné zmínit, že se jedná pouze o doplňkovou činnost k pozorovacím čtvrtkům na hvězdárně v Rokycanech a pozorovacím pátkům na hvězdárně v Plzni.

Kdy a kde budou pozorování probíhat a na co se můžete těšit?

Pozorování budou vždy v pondělí nebo v úterý co nejblíže datu, kdy nastává 1. čtvrt Měsíce. Začátek pozorování bude proměnlivý a bude záležet na tom, kdy zapadá Slunce. Pozorování se budou konat na vyhlídce Pod Sylvánem, 150 m za sylvánskou rozhlednou.

Přehled termínů a úkazů na obloze:
18. 3. nebo 19. 3. od 19:00: Měsíc v 1. čtvrti; planety Merkur (přijďte včas), Jupiter a Uran; kometa 12P/Pons-Brooks; souhvězdí zimní a jarní oblohy; objekty vzdáleného vesmíru
15. 4. nebo 16. 4. od 20:00: Měsíc v 1. čtvrti; po setmění planeta Jupiter, souhvězdí zimní a jarní oblohy, objekty vzdáleného vesmíru
13. 5. nebo 14. 5. od 21:00: Měsíc v 1. čtvrti; po setmění souhvězdí jarní oblohy, objekty vzdáleného vesmíru
10. 6. nebo 11. 6. od 21:30: Měsíc v 1. čtvrti; po setmění souhvězdí jarní a letní oblohy, objekty vzdáleného vesmíru

Ještě je důležité zmínit, že pozorování se uskuteční pouze za příznivého počasí a pouze v jeden den (v pondělí nebo v úterý). Vždy během pondělních dopoledních hodin se rozhodne, jaký den se bude vyjíždět (= jaký den má větší šanci na příznivé počasí). To ale neznamená, že se ve vybraný den skutečně bude vyjíždět. Minimálně hodinu před začátkem pozorování se rozhodneme, jestli skutečně vyrazíme nebo ne. Pro aktuální informace sledujte kalendář na našich internetových stránkách a sociální sítě hvězdárny.

Pokud do 30 minut od začátku pozorování nedorazí žádní návštěvníci, z místa odjíždíme.

Informace v kostce:

kde vyhlídka Pod Sylvánem, 150 m za sylvánskou rozhlednou
kdy v pondělí nebo v úterý co nejblíže datu, kdy nastává 1. čtvrt Měsíce
aktuální informace kalendář na hvr.cz, sociální sítě hvězdárny
délka pozorování dle výdrže návštěvníků, pokud do 30 minut od začátku pozorování nikdo nedorazí, odjíždíme
vstupné dobrovolné