Planetková (ne)trefa

Při pozorování zákrytů hvězd planetkami můžete zažít spoustu zajímavých věcí. Mráz, kdy nejde stativ odtrhnout od terénu, vítr, ve kterém hvězdy létají po monitoru jako při warp pohonu ve startreku, rosu, která teče po dalekohledu zvenku i zevnitř, nebo nedaleký náhlý úder blesku z malého mráčku, který odpálí vaši televizi a sousedům jejich jedinečnou chytrou americkou ledničku. Zbytečná vytažení dalekohledu, kdy se zatáhne několik minut, nebo i sekund před potřebným okamžikem, by už nespočítala ani stonožka na všech svých končetinách.

Poslední roky se k tomu všemu přidal ještě „technický pokrok“ – konkrétně nezištná touha některých jedinců poskytnout všem lidem na naší planetě vysokorychlostní internet – údajně lacino… Ano, řeč je především o systému Starlink Elona Muska. Nemá cenu se zde rozepisovat o podrobnostech – jsou všeobecně známé. I mně se už některá z jeho družic několikrát prohnala zorným polem, ať už před či po nahrávání zákrytu, nebo hůř během něj. Naštěstí to bylo vždy v nepodstatný čas, nebo v místech, kde to při zpracování videa nevadilo. V noci 10./11. ledna letošního roku bylo vše jinak. Během záznamu možného zákrytu hvězdy planetkou 1999 TG105 se jedna družice objevila v nesprávný čas na nesprávném místě.

Na připojených animovaných gifech se můžete podívat, jak se prohnala zorným polem dalekohledů. Zatímco u mě jen těsně netrefila zakrývanou hvězdu, u Jirky Poláka, na stanovišti vzdáleném 1,6 kilometru došlo k přímému zásahu. To vše pouhých 7 sekund po předpovězeném času zákrytu, kdy nejistota předpovědi byla +/-4 sekundy. Velmi problematické bylo i zpracování, protože clonce umístěné na hvězdu se pokaždé zalíbil jasnější cíl a odlétla spolu s ním pryč z potřebného místa. Zbývá jen dodat, že k zákrytu hvězdy planetkou ani na jednom ze stanovišť nedošlo.

A pak, že je pozorování planetkových zákrytů nuda! Elone, Elone…