Ohlédnutí za sobotní akcí „S Očenáškem na Měsíc“

Sobotní akce je za námi, a tak přinášíme krátké ohlédnutí, jak to na hvězdárně v Rokycanech vypadalo. Snad každý návštěvník věděl, proč jsme se sešli právě 20. července. Na den přesně to bylo 50 let od úspěšného přistání Apolla 11 na povrchu Měsíce. Nebylo to však jediné jubileum. Tím druhým bylo připomenutí si 70 let od úmrtí Ludvíka Očenáška (který zemřel 10. srpna 1949 v obci Dražeň). Tento český konstruktér a vynálezce, ale především velký vlastenec, svým dílem přispěl i k cestě na Měsíc.
Hvězdárnu jsme pro návštěvníky otevřeli skutečně v 15:32, přesto že někteří se dostavili dříve. Akci jsme tak zahájili v čase, kdy před 50 lety a čtyřmi dny Apollo 11 odstartovalo na svou velkou cestu.
Krátkou cestu k budově hvězdárny lemovala malá planetární stezka i první atrakce – otisk stopy do improvizovaného měsíčního povrchu. Sešlo se nám krásných 51 stop, které můžete obdivovat na přiloženém snímku. Dvě stopy na něm můžete najít hned 2x, najdete je? A ještě jedna zajímavost, úplně první stopa patřila čtyřnohému návštěvníkovi. I tu v naší mozaice naleznete. Nejen pro ty menší nechyběl náš foto-kosmonaut, kterého s vtipem využili i dříve narození.

Asi největším lákadlem pro děti byla raketová dílna Ludvíka Očenáška, kde si každý mohl vyrobit svou vlastní raketu a tu si také odpálit ze startovací rampy. Rekord ve vzdálenosti byl něco přes 60 m. A nelétaly jen rakety dětí, pro zpestření nás čekalo i několik startů rakety naplněné tekutým dusíkem.
Pro dospělé byl připraven program v podobě hned tří odborných přednášek. První věnovaná výpravě Apollo 11 slavila velký úspěch. Přednáška nejen o Ludvíku Očenáškovi, která následovala byla neméně zajímavá a vše zakončila trochu konspirující přednáška, zda vůbec lidé na Měsíci byli. I ta dopadla na výbornou a myslím, že všem zúčastněným bylo jasné, že lidé skutečně Měsíc navštívili.Za zmínku stojí také výstava o misi Apollo a model rakety Saturn V i se startovní rampou. A kdo toho neměl ještě dost, mohl si prohlédnou zbylou část hvězdárny, podívat se dalekohledem na Slunce a večer, kdy již obloha byla spíše pod mrakem jsme krátce pozorovali i Jupiter a Saturn. Všichni, kdo pro Vás tuto akci připravili děkují za vaši přízeň a těší se na shledanou na další akci.