Podzimní pozorovací víkend 2015

Akce začala v pátečních večerních hodinách přímo na místě. Protože obloha byla beznadějně zatažená, místo praktického pozorování se uskutečnila první část přednášky o trpasličí planetě Pluto. Zahrnovala zejména historické události a shrnula poznatky o tomto tělese, které byly známy ještě před průletem sondy New Horizons. Nebe se nevyjasnilo ani po skončení přednášky, tak byl zbytek večera věnován různým debatám a postupnému uléhání ke spánku.

2013213346-hvezd3Sobota přivítala účastníky víkendu slabým deštěm. Po snídani se opět všichni shromáždili v přednáškovém sále a prohlédli si řadu fotografií a videí, které se týkaly dřívějších astronomických i společenských akcí. Jasně mezi nimi dominovaly Expedice, a to jak ta úplně poslední, tak naopak i ty velmi staré, které proběhly v 60. až 80. letech minulého století.

Na odpoledne byl naplánován výlet do nedaleké obce Osek a prohlídka místních zajímavostí. Hned v počátku se vyskytl drobný zádrhel. Kvůli zkrácení cesty použili výletníci zkratku, vedoucí rozbahněným terénem, takže pak museli strávit několik dalších minut důkladným čistěním své obuvi. Dále již však procházka pokračovala bez problémů. V Oseku byla prvním navštíveným místem restaurace, kde se všichni posilnili obědem a teprve poté se pokračovalo dále. Nejprve se šlo ke kostelu a malé kapličce před ním, poté přes náves s dětským hřištěm k místnímu zámku, který se nachází v areálu bývalého zemědělského družstva. Památky nebyly přístupné, bylo možné si je prohlédnout pouze zvenčí. Poté se vyrazilo ke zřícenině letohrádku Kamýk, která se nachází na mírném kopci na jižním kraji Oseku. Při cestě byla malá ohrada, ve které se procházeli dva poníci. Někteří je krmili natrhanou travou, nebo si je alespoň pohladili. Těsně pod letohrádkem se nachází starý židovský hřbitov, ale u toho se nikdo dlouho nezdržel. Všichni zamířili na vrchol, kde se rýsovaly zdi letohrádku. Ten důkladně prolezli a prozkoumali i okolí, plné mohutných kamenů. Také se samozřejmě pokochali pěkným výhledem po okolní krajině. Protože se ale zanedlouho začalo pomalu stmívat, nastal čas na zpáteční cestu. Na hvězdárnu se výletníci vrátili již za tmy.

Po celou sobotu bylo Slunce schované za mraky a ani předpověď nedávala naději, že by se mohlo vyjasnit. Proto se po večeři rozběhly náhradní aktivity. Mladší účastníci se rozdělili do tří družstev a plnili různé úkoly, rozvíjející logické uvažování či motorické schopnosti. Patřilo mezi ně například skládání na čas různě tvarovaných dílků s obrázky letadel tak, aby odpovídaly zadání. Vzdáleně to připomínalo hru tetris. Dalším úkolem bylo třídění malých dílků podle tvaru do připravených hrníčků, i tentokrát na čas. Zní to jednoduše? Pro ztížení to bylo nutné dělat naslepo, se zavázanýma očima.

P1010338Po skončení her a vyhlášení výsledků proběhla druhá část přednášky. Ta se věnovala samotné misi sondy New Horizons a výsledkům, které přinesla. Následovala ukázka webové aplikace, která umožňuje sledovat vybrané kosmické sondy. Ukazuje jejich polohu ve Sluneční soustavě, přístrojové vybavení a jak přesně probíhala či dosud probíhá jejich činnost. Vše velmi názornou a graficky zdařilou formou. Tato ukázka skončila v pozdních večerních hodinách, a protože nebe zůstalo zatažené, nezbylo nic jiného, než se pomalu uložit ke spánku.

V neděli ráno se po dlouhé době ukázala modrá obloha. Po probuzení se všichni nasnídali a kdo chtěl, zamířil do kopule, kde se promítal sluneční disk na podložku. Bylo na něm vidět několik skupin skvrn a také fakulové pole. Pak už si ale účastníci museli sbalit své věci, uklidit po sobě a v dopoledních hodinách opustit areál hvězdárny.

Celkem se na pozorovacím víkendu vystřídalo patnáct osob, většina z nich byla po celou dobu. Převážnou část účastníků tvořili mladí zájemci o astronomii, chodící do astronomických kroužků. Sice si nemohli vyzkoušet pozorování objektů noční oblohy, ale i tak pro ně akce mohla být přínosná, zejména po stránce společenské. Pokud bude Hvězdárna a planetárium Plzeň existovat i v příštím roce, další pozorovací víkend se uskuteční někdy v jarních měsících.