Pozorování pod temnou oblohou 9. října 2015

Další detaily říjnové akce zůstávají stejné, jako v minulých měsících. Pozorovací stanoviště se bude opět nacházet u obce Stvolny na Manětínsku a její začátek je stanoven na 19:00 hod. Pozorování je zcela bezplatné (musíte se pouze na místo pozorování dopravit), ale i v případě nezávazného zájmu Vás prosíme o zaslání e-mailu na adresu hvezdarna@plzen.eu. Obratem vám pošleme další potřebné informace, mimo jiné i přesné místo pozorovacího stanoviště. Pokud nepoužíváte e-mailovou komunikaci, je možné zatelefonovat na číslo 377 388 400. K dispozici na místě bude kromě jiných dalekohledů i největší přístroj naší organizace o průměru 40 cm a odborný výklad, včetně úvodního seznámení se souhvězdími a orientací na noční obloze.

wholeskychart.ashxA co si pro nás říjnové noční nebe připravilo? Zvečera ještě dozvuky letní hvězdné oblohy: mlhoviny v souhvězdí Labutě, planetární mlhovinu ČinkaLištičce, nebo kulovou hvězdokupu M 13 v souhvězdí Herkula. V pozdějších večerních hodinách (okolo 21:00 hod.) budeme pozorovat již objekty podzimní oblohy, kromě mnoha jiných i nejvýraznější galaxii viditelnou i pouhým okem, Velkou galaxiiAndromedě.

Novinkou proti minulým pozorováním bude tentokrát barevná CCD kamera umístěná na jednom z dalekohledů. Díky ní budete moci spatřit řadu objektů jinak, než jen pouhým okem, a zároveň se seznámíte se záludnostmi astronomické fotografie.

V případě nepříznivého počasí jsou stanoveny náhradní termíny akce, a to v neděli 11. října, nebo v pondělí 12. října. Rozhodnutí o uskutečnění či neuskutečnění akce bude nejpozději hodinu před začátkem pozorování zveřejněno v kalendáři akcí na webu www.hvezdarnaplzen.cz.