Jarní pozorovací víkend 2015

Informace k astronomickému pozorovacímu víkendu

Hlavní pořadatel: Hvězdárna a planetárium Plzeň
Datum konání: pátek 24. dubna – neděle 26. dubna 2015
Místo konání: Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721/II, 337 11 Rokycany
(Hvězdárna se nachází cca 0,5 km nad nemocnicí v Rokycanech – viz mapka)

Zahájení: pátek 24. dubna 2015
17:00 hod – sraz na před budovou Hvězdárny a planetária Plzeň, U Dráhy 11, Plzeň (nakládací skupina), nakládání techniky
19:00 hod – sraz na Hvězdárně v Rokycanech (ostatní účastníci – individuální doprava)

Ukončení: neděle 26. dubna 2015 dopoledne (po 10:00 hod.).

Přihlášky: pokud možno co nejdříve, nejpozději do středy 22. dubna 2015 do 12:00 hod.
Přihlásit se stačí e-mailem nebo telefonicky.

Doprava: individuálně, např. vlakem nebo autobusem. V omezeném rozsahu můžeme v případě potřeby zajistit.

Ubytování: na hvězdárně (na podlaze), nutná karimatka a spací pytel.

Stravování: není zajištěno, každý si zajišťuje individuálně (pátek: večeře, neděle: snídaně). V sobotu bychom pravděpodobně navštívili nějakou restauraci v Praze (oběd) a v Rokycanech (večeře).

Astronomická pozorování: v případě dobrého počasí proběhnou astronomická pozorování. Nutné teplé boty, teplé nenavlhavé oblečení včetně pokrývky hlavy, případně i rukavice.

Pomůcky pro astronomická pozorování: psací potřeby, baterka s červeným tlumeným světlem, dioptrické brýle (kdo je nosí). Kdo má ať vezme: otáčivou mapu oblohy, astronomický atlas, může být i vlastní pozorovací technika.

Požadavky na pozorovací techniku: pokud budete potřebovat pozorovací techniku z naší organizace, nebo budete potřebovat zajistit převoz soukromé pozorovací techniky, je nutné se předem domluvit a toto včas z kapacitních důvodů nahlásit.

Výlet: na sobotu 25. dubna by se měl uskutečnit celodenní výlet do Prahy. Během něho by měla být navštívena výstava Brána do vesmíru – Gateway to Space. Jedná se o výstavu americké kosmonautiky včetně simulátorů. Vstupenky jsou časové a nejsou úplně levné (pro sobotu a neděli jsou dražší). Pro dospělého 350,- Kč, pro studenty 300,- Kč, školy a zřejmě skupiny nad 10 osob 220,- Kč (pokusíme se právě o tuto vstupenku). Je také zapotřebí si vzít finance na vlak a jídlo. Další program v Praze ještě není hotový, bude upřesněn později.

Informace: Lumír Honzík, Hvězdárna a planetárium Plzeň, U Dráhy 11.
Tel.: 377 388 400, e-mail: lumir.honzik@seznam.cz