Astronomický kontejner

Hvězdárna a planetárium Plzeň se v uplynulých dnech zúčastnila festivalu s názvem Kontejnery k světu, který spadal do projektu: Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Akce začala v Plzni v pátek 10. května a skončila v sobotu 8. června 2013. Jejím hlavním úkolem mělo být oživení veřejného prostoru hlavně v okrajových částech města. Dále tato aktivita měla přimět obyvatele k trávení volného času venku v ulicích. A tak se asi na 30 místech po celé Plzni postupně začaly objevovat skladové kontejnery, které byly zapůjčeny různým organizacím a spolkům. Ty je měly podle svých možností a zaměření naplnit různorodou kulturní, sportovní či osvětovou činností, případně sloužily jako prodejní a odpočinková místa.

Svůj kontejner měla i organizace Hvězdárna a planetárium Plzeň. Byl umístěn v prostoru tzv. Zeleného trojúhelníku ZČU v Plzni na Borech a sloužil jako dislokované astronomické pracoviště a pozorovatelna. Program astronomického kontejneru byl založen na několika činnostech. Tou nejdůležitější se samozřejmě stala astronomická pozorování pro veřejnost. Bylo zde možné v případě jasné oblohy pozorovat přes den sluneční aktivitu ve fotosféře a v chromosféře. Ve večerních hodinách zase Měsíc, některé planety, dvojhvězdy a výraznější deep-sky objekty. Dalším bodem programu byly připravené diskuzní programy na vybraná témata. Každý návštěvník kontejneru měl možnost se zeptat na to, co ho z oblasti astronomie, kosmonautiky a dalších příbuzných oborů zajímá. Uvnitř kontejneru se také nalézala improvizovaná fotografická výstavka zajímavých astronomických objektů z blízkého i vzdáleného vesmíru. Byly připraveny i astronomicky zaměřené hry pro nejmenší, ale na ty došlo jen velmi zřídka.

Kontejner H+P Plzeň

Akce skončila a je čas na hodnocení. Jaký byl výsledek? Po pravdě řečeno velmi rozpačitý. Na celé akci se zcela určitě negativně podepsalo hlavně počasí. Chladno, sychravo, častý déšť nebo alespoň zatažená obloha. A to je škoda, protože zaměstnanci a spolupracovníci naší organizace se snažili pro zdar akce udělat maximum. Ale pro expozici, která je závislá z velké části na dobrém počasí, je nepříznivé počasí docela katastrofa, která se projeví malou návštěvností. Dalším problémem, tentokrát ze strany hlavních organizátorů, se ukázala nedostatečná propagace celé akce a také některé organizační záležitosti, pramenící z podcenění situace a nedostatku zkušeností. Netroufáme si zhodnotit celou akci, ale pokud by se měla někdy opakovat, zřejmě by to chtělo změnit koncepci a zamyslet se i nad smyslem tohoto festivalu.