Expedice – Střípky z Expedic: Epizoda Fučík

Na Expedici ve Šťáhlavech se při dobrém počasí pozorovalo až do ranních hodin. Je pravda, že ne všichni. Ti mladší končili po tzv. půlnoční svačině, což byl horký čaj a nějaké sušenky, či namazaný krajíc chleba. Půlnoční svačina také nebyla podávána přesně o půlnoci, ale spíše někdy mezi jednou až půl druhou v noci. Mladší se odebrali do svých stanů, kde se uložili k odpočinku. Starší a zkušenější pozorovatelé se vrátili na svá pozorovací stanoviště a pokračovali v rozdělané činnosti. Končili unaveni v pozdních hodinách, většinou mezi čtvrtou až pátou ráno. Je jasné, že se pak chtěli trochu vyspat. To si ovšem moc neuvědomovali ti mladší, kteří si šli lehnout relativně brzy a vstávali jak jinak – rovněž brzy. A tak spáče rušili hovorem, smíchem, ba dokonce zpěvem. Tedy dá-li se tomu zvuku, co vyluzovali, říkat zpěv.

Jednoho rána jsem se z louky, kde se nacházela jednotlivá pozorovací stanoviště, vracel se skupinou pozorovatelů do tábora. Jak jsme se postupně přibližovali k táboru, bylo slyšet stále sílící zvuky silně připomínající rozvášněnou motorovou pilu plenící les široko daleko. Ano, hádáte správně. Někdo chrápal. Strašně, silně, ba přímo nelidsky. A k tomu hned vedle mého stanu. Okamžitě jsem si vybavil, jaký že mě to čeká kvalitní spánek a kdo to tam vlastně spí. Jedním z nich byl Pepa, známá to postavička celé Expedice, druhý se jmenoval Standa, ale byl znám spíše pod přezdívkou Cimbál. Minimálně jeden z nich to určitě musí být. Oba maníci silnější postavy totiž skončili hned po půlnoci, nyní hajinkají a až se vzbudí, určitě začnou zpívat, což už předvedli v minulých dnech. Kdyby alespoň zpívali nějak normálně a hezky, tak by se to snad dalo vydržet. Ale oni zpívali jakési podivné náboženské písně a navíc přímo strašně.

Kluci z pozorovacích skupin se na mě podívali a rádoby soucitně povídají: „Tak to se asi dneska nevyspíš, co?“ Bylo mi jasné, že to byla škodolibá otázka.
Smutně jsem přikývl souhlasně hlavou a vzápětí se ze stanu ozvalo mohutné „Chrrrrrrrr“.
Znělo to, jako kdyby se chystal ke skoku bengálský tygr a mohutně při tom zařval.
„Tak to tedy ne! To tedy poslouchat rozhodně nebudu! Já to nenechám bez trestu!“, probudila se ve mně bojovná nálada.
A hned jsem začal jednat. Rázným způsobem jsem přikročil ke stanu a rozepnul jeho zip. Se spáči to však ani nehnulo.Hlavní aktér příběhu - Standa Šmíd A další mohutné hrdelní zachrápání, tentokrát zblízka a plnou dávkou. Až brněly uši. Ale teď už jsem zjistil, kdo je jeho původce.
Cimbál! Přikročil jsem k němu, popadl ho za ramena a mohutně s ním zatřásl. Pár kluků se mezitím nahrnulo za mnou.
Nic, Cimbál jen mlasknul a spal dál. A opět zachrápal.
Zatřásl jsem s ním tedy podruhé a to zabralo. Otevřela se jeho nechápavá prasečí očka a nevěřícně mžourala do rozsvícené baterky.
Ozvalo se plačtivé: „Co je?“
Nevím, co mě to popadlo, ale místo abych mu řekl, že nemá chrápat, tak ze mě vypadlo: „Mluv, kde je Fučík?“
Kolegové za mnou polkli překvapením. Bylo přímo hmatatelné, že stěží zadržují smích.
Ovšem to, co následovalo, vykolejilo i mě.
Cimbál se posadil na svém lehátku do polosedu, pololehu, přivřenýma prasečíma očičkama zíral do mé rozsvícené baterky a povídá: „Cože?“
Zopakoval jsem mu: „Mluv, mluv, kde je Fučík?“, načež na mě nejprve nechápavě chvíli civěl, pak se předklonil, přizvedl nafukovací matračku a chvilku pod ní beze slova v naprostém tichu napjatě zíral.
Musel jsem si mačkat rukou pusu, abych se nezačal smát.
Než jsem scénku stihnul vstřebat, Cimbál se vymrštil a vítězoslavně sdělil: „Není tady!“, načež padnul na matraci a spal dál.

To už na nás bylo moc a mohutný výbuch smíchu, který následoval, už potlačit nešel. Postupně jsme se vypotáceli z jejich stanu a svíjeli se smíchy u ohniště. Ti co to neviděli, si to nechali převyprávět, což zpočátku ani nešlo, a pak se tam váleli smíchy také. Hluk u ohniště probudil Libora a jeho tehdejší přítelkyni. Nejprve nám vynadali, že tam ráno děláme binec a oni nemohou spát a že vzbudíme celý tábor. Ale když jsme jim vyzradili proč, tak je to sebralo také. Zvláště Eva svým vysokým hlasem se z toho dlouho nemohla uklidnit. Asi po čtvrt hodině se postupně všichni přece jen zklidnili a odešli do svých stanů. Ale i poté bylo ještě slyšet ze stanů ojedinělé salvy smíchu.

Co dodat? Ráno Cimbál o ničem nevěděl a jen se divil. Vedoucí Expedice, kteří měli stan až na druhém konci tábora sice ranní smích slyšeli, ale byli tak tolerantní, že nás nechali.