Zájezd do Prahy

H+P Plzeň uspořádala ke konci roku menší tematický zájezd vlakem do Prahy pro členy astronomických kroužků. Zájezdu se měla zúčastnit i skupina z Hvězdárny v Rokycanech, ale ta pro četné zdravotní problémy nakonec nejela.

Program zájezdu měl několik částí. Jako první, a nejdůležitější, byla návštěva výstavy „Příběh planety Země“, která je instalována v největších prostorách Národního muzea na celkové rozloze asi 900 m2. Planeta Země je představena z několika pohledů a v různých etapách svého geologického vývoje. Lze zde najít astronomický náhled, kdy je porovnávána s ostatními tělesy sluneční soustavy. Zcela jinak působí náhled geologický, kde se návštěvník ocitne jakoby v nitru planety a uvědomí si, co se uvnitř odehrává a jak tyto síly působí směrem k povrchu. V této části expozice jsme měli možnost poznat sílu zemětřesení, deskovou tektoniku, činnost vulkánů i seismicky nebezpečné oblasti. Jiná část expozice nás zavedla do jiných geologických etap vývoje Země. Bylo možné spatřit např. jak vypadal v devonu korálovořasový útes v oblasti Koněprus u Berouna. O kus dál byl zase karbonský prales s přesličkami, kapradinami, plavuněmi a dalšími druhy rostlin. V něm se nacházely i ukázky tehdejších živočichů. Nechyběl ani třetihorní hnědouhelný močál s několika savci. Zajímavá byla i kostra a obrazová rekonstrukce jednoho druhohorního druhu dinosaurů. Na výstavě bylo možno zhlédnout i několik meteoritů, např. Morávka. Výstavu, která byla otevřena na konci září a bude trvat do 6. 7. 2010 lze určitě při cestě do Prahy doporučit.

Další bod programu se odehrál na Staroměstském náměstí. Zde jsme se zastavili před Týnským chrámem, ve kterém odpočívá ve své zajímavé hrobce významný dánský astronom Tycho Brahe. Bohužel chrám byl v době naší návštěvy zavřený. Nemohli jsme si nechat ujít ani pohled na pražský orloj. Zde byla důkladně vysvětlena nejen historie, ale hlavně jednotlivé funkce orloje, astronomické a kalendářní desky. Toto vysvětlení zabralo asi půl hodiny času a bylo ukončeno až pohybem svatých apoštolů, na který netrpělivě čekalo i velké množství cizinců. Dále naše kroky směřovaly do blízkosti pozorovací věže Klementina. Z časových důvodů jsme se omezili pouze na výklad o významu Klementina, astronomických pozorování z věže a o dlouhodobé řadě meteorologických dat. Nedaleko od Klementina se nalézá další cíl naší výpravy. Navštívili jsme totiž od srpna otevřené Keplerovo muzeum, kde byl zmíněn význam Keplera, jeho pobyt v Praze, Keplerovy zákony apod. Přestože muzeum má jen jednu menší místnost, návštěva trvala asi půl hodiny. Je určitě dobře, že tato expozice, na jejíž realizaci se podílela i ČAS, je otevřena, ale je velká škoda, že se v něm nachází jen velmi málo interaktivních exponátů.

IMG-2590.jpgDalší cíl zájezdu, tentokrát ze zcela jiného oboru, se nacházel na Smíchově nedaleko křižovatky Anděl. Jednalo se o nedávno otevřené a zatím ani ne z poloviny dobudované Království železnic. Vzhledem k tomu, že část účastníků zájezdu byli železniční modeláři, nedal se tento bod vypustit. Rozhodně nikdo této návštěvy nelitoval a lze ji již nyní doporučit všem příznivcům vlakových modelů, rovněž i dětským návštěvníkům.

Posledním bodem programu zájezdu byla prohlídka nových typů pouličních svítidel. Ty jsou nainstalovány v některých ulicích poblíž křižovatky Anděl. Každá ulice má namontován jiný typ svítidel, a je tak možné porovnávat např. jejich vyzařovací charakteristiky, vyzařovanou barvu apod. Vzhledem k tomu, že naše časové možnosti již byly ve večerních hodinách značně vyčerpány, nepovedlo se najít všechna instalovaná svítidla.

Zájezdu, který byl velmi vydařený, se i přes velkou nemocnost zúčastnilo celkem dvanáct zájemců.