Pozorování Quadrantid 2009

Pozorovatelé v plném nasazeníDne 3. ledna 2009 se podařilo uskutečnit první pozorování meteorického roje Quadrantid na Plzeňsku. V minulých letech vždy pozorování zmařila nepřízeň počasí, které nebývá v této době astronomickým činnostem nakloněno. V neobvykle časném čase, jen pár minut po 17. hodině se na pozorovacím stanovišti na Valše setkala tři vozidla, ve kterých bylo celkem osm odhodlaných pozorovatelů. Ti se nejprve přesunuli do chaloupky, kde si nachystali potřebné pomůcky a když se dostatečně setmělo, vyrazili do spodní části zahrady. Tam bylo vybráno vhodné pozorovací místo, na které si rozprostřelo celkem sedm pozorovatelů své celty, karimatky, matračky, spacáky a další věci, nutné k přežití. Je totiž nutné předem upozornit, že teploměr v té době ukazoval několik stupňů pod nulou a na zemi ležel slabý sněhový poprašek. Osmý člověk zasedl za malý stolek a ujal se nezáviděníhodné role zapisovatele. Kolem stanoviště byly rozmístěny tři digitální fotoaparáty, které měly zaznamenat případné silnější meteory.

Přesně v 18:00 začalo pozorování. Několik meteorů bylo spatřeno ještě před začátkem, ale protože ještě nebylo vše připraveno, nebyly zaznamenány. Po několika minutách všechny překvapil velmi jasný objekt nad severozápadem. Nebyl to však meteor, ale rachejtle. Zřejmě někomu zbyly nevystřílené zásoby od Silvestra, takže se rozhodl je použít. Během pozorování je bylo možné vidět ještě několikrát. První Quadrantida na sebe dala čekat poměrně dlouho, přes 13 minut. Zato byla docela jasná, kolem -1 magnitudy. Pak v krátkých intervalech následovaly tři další meteory, ale ani jeden z nich nepatřil tomuto roji. Dalších více než 20 minut neletěl ani jeden meteor a teprve pak byly napozorovány další tři, z toho dvě Quadrantidy. Pak už byly stížnosti zapisovatele, že je mu ukrutná zima a umrzne tak naléhavé, že bylo nutné pozorování přerušit. Byla napozorováno 60 minut. Pozorovací podmínky nebyly příliš dobré, MHV se pohybovala mezi 5,0 a 5,5 mag., částečně rušil Měsíc spolu s okolními domy a některým pozorovatelům zasahovaly do výhledu větve, naštěstí suché.

Stopy hvězd nad pozorovacím stanovištěmVšichni se přesunuli opět do vytopené chaloupky a tam popíjeli teplé nápoje, případně konzumovali nějaké pochutiny, mezi kterými nechybělo ani vánoční cukroví. I když se zpátky do zimy nikomu příliš nechtělo, zhruba po půl hodně se opět odhodlali pokračovat a pomalu se vrátili na stanoviště. Tentokrát se vyměnil zapisovatel a ubyly dva lidé z pozorovatelské části. Jednalo se však o dvojici, která se stejně nevěnovala meteorům, takže vlastně o žádné oslabení nešlo. Už od začátku bylo vidět, že u od obzoru stoupá nějaká oblačnost, která však nejprve do pozorovacího pole téměř nezasahovala. Postupem času ale začala více a více rušit (viz. krátké video) a po 30 minutách nezbylo nic jiného, než pozorování ukončit. Podle zákonu schválnosti těsně po ukončení pozorování v mezeře mezi mraky prolétlo několik jasných meteorů, které ale opět již nemohly být zapsány. Celkem byly za tento interval zaznamenány čtyři meteory.

Dohromady se na pozorování meteorů podílelo šest osob, z nichž většina napozorovala 90 minut čistého času. Bylo zachyceno 11 meteorů, o kterých bylo učiněno 26 záznamů. Z toho pouze čtyři byly Quadrantidy. V korekčním listě zapisovatelé vyplnili jen o dva řádky méně – celkem 24 korekcí. Na třech fotografiích se později podařilo vypátrat meteory, z toho však jen jeden byl v dostatečné kvalitě.

Toto pozorování meteorů určitě drží prvenství hned v několika kategoriích. Poprvé se totiž:

  1. …pozorovaly meteory takto brzo po Novém roce
  2. …podařilo pozorovat Quadrantidy
  3. …pozorovalo vleže na sněhu (sice jej moc nebylo, ale i poprašek se počítá)
  4. …začalo pozorovat v tak časnou hodinu (18 hod. SEČ)