Nové výstavy H+P Plzeň

Pracovníci a spolupracovníci H+ P Plzeň během letošního roku připravili dvě zcela nové výstavy. Ta prvá je věnována právě probíhajícímu Mezinárodnímu heliofyzikálnímu roku 2007. Tvoří ji celkem osm panelů a zabývá se problematikou Slunce, jeho pozorováním, pozorovací pozemní i družicovou technikou, projevy sluneční aktivity, vztahy mezi Sluncem a Zemí. Až do poloviny ledna 2008 je možné ji spatřit v budově Pedagogické fakulty ve Veleslavínově ul.

Druhá nově zhotovená výstava se zabývá problematikou rušivého světla a světelného znečištění. Obsahuje celkem 11 panelů, na kterých jsou ukázky jak správného, tak i špatného veřejného osvětlení a objasněna problematika, jakým způsobem světelné znečištění vzniká a jaké jsou možnosti jeho omezení. Součástí výstavy je i model krajiny s interaktivní ukázkou různých typů světelných zdrojů, který má výstavu zatraktivnit. Panel má rozměry 1,5 m x 1,2 m a výšku 0,3 m. Může být položen buď volně na stole, nebo je možné k němu připojit vlastní stojiny. Znázorněná noční krajina na něm je v měřítku železniční modelářské velikosti H0, což je 1 : 87. Jsou na ní ukázky jak veřejného venkovního osvětlení, tak i osvětlení vnitřních interiérů. Venkovní osvětlení lze interaktivně ovládat pomocí 8 tlačítek (animace). Vnitřní osvětlení je nezávisle řízeno pomocí zabudovaných elektronických obvodů (zrychlená animace). Jak se model krajiny podařil a jak odpovídá skutečnosti je možné posoudit z několika pořízených fotografiích. Výstava o světelném znečištění včetně panelu byla spolufinancována z prostředků Enviromentálního střediska v Plzni. Byla instalována v Klatovech (bez modelu) a do vánočních svátků bude v Domažlicích. Po novém roce poputuje do Plas, Sušice, Horažďovic, Kdyně a do dalších míst plzeňského kraje včetně Plzně. Je s ní počítáno i na čtyřsetleté výročí astronomie do Prahy.

 

IMG-6588.jpg
IMG-6675.jpgIMG-6671.jpg
IMG-6589.jpgIMG-6676.jpgIMG-6677.jpg
IMG-6662.jpg

 

Videa:

Přepínání osvětlení ulic – ukázka přepínání osvětlení venkovních okruhů, které lze ovládat pomocí 8 tlačítek.
Vnitřní osvětlení – zrychlená ukázka přepínání vnitřního osvětlení budov, které je nezávisle řízeno pomocí zabudovaných elektronických obvodů.