Pozorování Eridanid

Protože Hvězdářská ročenka 2004 slibovala na večer 11. září 2004 možnost spršky roje epsilon Eridanid, byla na tuto noc naplánována pozorovací akce v Bažantnici.

Přes velmi proměnlivé počasí a nejistou předpověď se v budově H+P Plzeň sešlo večer dohromady 14 pozorovatelů a po naskládání potřebné techniky vyrazili celkem pěti vozidly do Bažantnice. Ačkoli právě na silnicích řádila další dopravně-bezpečnostní akce typu Kryštof a několikrát jsme míjeli policisty v akci, všem se podařilo úspěšně se kontrole vyhnout. Po příjezdu na stanoviště se ukázalo, že obloha je čistá a tak začala příprava na pozorování. Ačkoli byla akce zaměřena na vizuální pozorování meteorů, někteří dali přednost pozorování proměnných hvězd nebo práci s dalekohledem Meade. Většina však vyfasovala mapy a protokoly a vydala se do nejvzdálenějšího kouta hřiště. Zde se totiž vhodnou polohou pozorovacího stanoviště dala poměrně úspěšně odstínit nedaleká lampa veřejného osvětlení. Pozorování začalo asi deset minut po 22. hodině letního času a frekvence byla velmi slabá. Zatím nemám k dispozici data od ostatních pozorovatelů, ale pokud budu vycházet ze svého pozorování, byla frekvence (bez korekcí) přibližně 6 meteorů za hodinu. Pozorování bylo občas ztíženo oblačností a kolem 23:20 SELČ muselo být kvůli ní úplně přerušeno. Oblačnost se zase pomalu protrhala a zhruba po hodinové přestávce začal další pozorovací interval. To už stavy aktivních meteorářů poněkud prořídly a pozorovala jen část z nich. Jasno vydrželo zhruba 45 minut a pak se opět přihnala neuvěřitelnou rychlostí oblačnost, která pokryla téměř celou oblohu. Proto bylo pozorování meteorů ukončeno. Sice se za nějakou chvíli ještě jednou vyjasnilo, ale nevydrželo to dlouho. Nakonec museli pozorování ukončit i proměnáři. Část pozorovatelů odjela do Plzně, část se uložila ke spánku v budově a zbytek zůstal spát přímo na pozorovacím stanovišti. Ti však byli v noci překvapeni sprškou – bohužel jen dešťovou a museli se urychleně přesunout pod střechu.

Druhý den se po snídani začala nakládat technika a nastal malý problém. Přesto, že v noci odjela tři auta, v Bažantnici zůstalo devět lidí. Nakonec se přeci jen podařilo všechny vmáčknout do posledních dvou aut a kolem desáté hodiny byla celá akce ukončena odjezdem do Plzně.