Letní astronomické praktikum 2002 – popis akce

Tak jak je již dlouhá léta pravidlem, i letos se uskutečnilo Letní astronomické praktikum – Expedice 2002. Již potřetí se konalo v areálu fotbalového hřiště u obce Bažantnice na Plzni-severu.

Letos mělo jednu zvláštnost, kterou se lišilo od těch předchozích. Kvůli obsazenosti areálu v době maxima Perseid musel být termín konání posunut tak, že Expedice začínala jen pár dní po úplňku, takže Měsíc byl většinu noci nad obzorem a znesnadňoval pozorování slabších objektů. S tím však program Expedice počítal a tak drtivá většina pozorovací techniky byla zaměřena na tohoto souputníka Země. Účastníci Expedice malovali například Měsíc tak, jak se jeví při pozorování pouhým okem, nebo pomocí dalekohledů určité vybrané detaily jeho povrchu. Velmi populární se stala takzvané „tečkování„, kdy kresba vznikala ze spousty drobných teček. Měsíci se věnovala většina účastníků, ostatní pozorovací programy zůstávaly poněkud stranou. Zpočátku noci se daly pozorovat meteory, případně slabší objekty AAPO. Poté, co se vyloupnul nad obzor Měsíc, začala obloha světlat a ke slovu se dostali příznivci teček. Ti se mohli své zálibě věnovat při dobrém počasí prakticky celou noc až do rána. Jediní, kdo ještě mohl s nimi pozorovat, byly proměnáři, když měli dostatečně jasnou proměnnou.

Počasí nám letos docela přálo, po první zatažené noci následovaly hned čtyři jasné pozorovací noci za sebou. Pak přišla ve středu pěkná průtrž mračen a oblačnost nám dopřála dvě noci klidu, i když stejně snad nikdo nešel spát před půlnocí. Buď se hrálo na kytaru, zpívalo a povídali jsme si, nebo se pomocí počítače a videoprojektoru promítaly filmy. Druhou noc se dokonce pozdě v noci oblačnost protrhala a tak někteří nadšenci neváhali, vytáhli dalekohledy a znovu se vrhli na kreslení Měsíce. Další noc se opět pilně pozorovalo již od večera a díky tomu, že Měsíc vycházel už poměrně pozdě, bylo možné se více věnovat i dalším programům. Dalo by se pozorovat i poslední noc, ale ta byla nakonec věnována posezení u ohně. Opékaly se špekáčky, debatovalo se a opět přišla ke slovu kytara a zpěv.

Přes den bylo možné pozorovat fotosféru Slunce, navštívit různé přednášky, například o halových jevech, používání přístrojů GPS, o pozorování meteorů, proměnných a další. Také byl připraven orientační běh (tedy spíš výlet), kde se k orientaci používali již výše zmíněné přístroje GPS. Kvůli tomu, že se v noci často pozorovalo a přes den zpracovávaly výsledky, nebyl čas na výlety do okolí nebo na oblíbenou strategickou hru Expanzi. Také filmy, které se loni poměrně často promítaly, byly k vidění letos spíše sporadicky.

Účast byla hojná, za dobu konání Expedice se zde vystřídalo na 27 osob. Zhruba polovina účastníků zde byla poprvé či podruhé. Velké zastoupení měla mládež do 20. let, což je dobrý příslib do budoucnosti. Někteří si zde poprvé v praxi vyzkoušeli, jak vypadá takové pozorování proměnných, Slunce, meteorů nebo Měsíce a doufám, že se to alespoň některým zalíbilo a nebylo to zároveň jejich pozorováním posledním.

Myslím si, že se letošní Expedice vydařila a doufám, že v příštím roce se s většinou účastníků setkám na Expedici 2003.

P7283106-m.jpg
Zkoušení dalekohledu
P8030051-m.jpg
Pozorování Slunce
P7272951-m.jpg
Těsně před pozorováním
P7283043-m.jpg
Cesta na oběd
P8030047-m.jpg
Příprava svačiny
P8040001-m.jpg
Odpolední siesta
P8020068-m.jpg
Jedna z mnoha přednášek
P7313322-m.jpg
Počítačové centrum
P8030088-m.jpg
Táborák na rozloučenou

P8020043-m.jpg
Většina účastníků praktika


 

Zajímavosti v okolí Bažantnice

Pozorování Měsíce na Expedici 2002
Pozorování meteorů na Expedici 2002
Expedice 2002 z pohledu účastníka

Popis loňského Letního astronomického praktika 2001.