Jemně sprchlo …

V posledním občasníku „Dneska by to (možná) šlo“ jsme vyzývali všechny ke sledování předpovězené spršky meteorického roje théta Aurigidy. A jak to dopadlo?
Počasí nebylo pozorování zrovna příznivě nakloněno. V poměrně kompaktní vysoké oblačnosti se vyskytovaly občasné díry, většinou bohužel ne ve správný okamžik na správných místech. Skupina vizuálních pozorovatelů jižně od Plzně zaznamenala během hodinového intervalu 10 meteorů, z toho u dvou se domnívá, že náležely k théta či alfa Aurigidám.
Podobně se vedlo meteorářské kameře na hvězdárně v Plzni. Ta v časech 23:33 a 23:37 SELČ zachytila dva meteory, u nichž se po zpracování potvrdilo, že patří ke spršce. Jasnější z nich si můžete prohlédnout na připojeném videu.  Na obrázku níže je pak zpětná projekce jejich drah. Pro snazší orientaci jsou vyznačeny obrysy souhvězdí Kasiopeji, Persea a Vozky, ve kterém se radiant roje nachází. Kamera na hvězdárně v Rokycanech zachytila v čase 23:42 SELČ jeden meteor, který pravděpodobně také patří k théta Aurigidám.
Vzhledem k panujícím podmínkách a výšce (spíš hloubce) radiantu nad obzorem, lze výsledek považovat za velmi dobrý!