Tip na únor – Tanec planet a Měsíce

Jasné planety a Měsíc nám v průběhu února letošního roku připraví několik krásných seskupení, která budou zajímavá především pro nadšené astrofotografy, ale určitě si užijí všichni milovníci oblohy. Výhodu budou mít ti, kteří jsou vybaveni, byť jen menším dalekohledem či triedrem.

První vybraný úkaz bude z našeho hlediska nejméně atraktivní. Na denní obloze, v úterý 28. 2., se k sobě přiblíží planeta Mars a náš nebeský soused Měsíc. Dvojice se bude nad obzor bohužel dostávat až před polednem, a navíc v tom čase budou obě tělesa už poměrně daleko od sebe a jejich vzdálenost se bude hodinu od hodiny zvětšovat. Důvod, proč se o této dvojici vůbec zmiňuji, spočívá ve skutečnosti, že časně ráno, tedy ještě pod naším horizontem, dojde nejen k apulsu obou těles, ale dokonce k zákrytu Marsu Měsícem. K tomu, abychom tuto zajímavou konstelaci mohli spatřit, by byl nezbytný výjezd někam vysoko na sever. Z připojené mapky je patrné, že od nás bychom to měli nejblíže na Špicberky případně na západ Grónska. Vzhledem k tomu, že nepředpokládám, že by někdo o takové cestě uvažoval, tak jsem ani nezjišťoval, jaké jsou statistické šance v těchto oblastech s ohledem na oblačnost.

Jako malou satisfakci nabízím téhož dne večer pohled nad západojihozápadní obzor, kde v čase začátku nautického soumraku (cca 18:15 SEČ) budou zářit nedaleko od sebe (kolem 1,5°) jasné planety Venuše (-3,9 mag, západně níž) a Jupiter (-2,1 mag, výš východně). Nepřehlédnutelný pár se bude promítat do souhvězdí Ryb. S postupujícím soumrakem se sice budou stále více prosazovat na tmavnoucím nebi, ale současně budou klesat níž a níž k obzoru. Venuše se ideálního horizontu dotkne před půl devátou a jen o pouhých pět minut později ji napodobí i Jupiter. Jejich sledování však berte zatím jen jako zkoušku na nejtěsnější přiblížení, k němuž dojde na začátku března.

V polovině posledního celého únorového týdne budou v rychlém sledu po sobě následovat dvě konjunkce planet s Měsícem. Na středu 22. 2. 2023 v 10 hodin SEČ připadá konjunkce s Venuší (planeta 2,8° severně) a ve čtvrtek 23. 2 2023 kolem 1 hodiny SEČ nastane konjunkce s Jupiterem (planeta 1,6°severně).

Z dvou výše uvedených časů plyne jediné, na středeční (22. 2.) večerní obloze se dočkáme velice malebného seskupení úzkého srpku dorůstajícího Měsíce a dvou mimořádně jasných oběžnic. Nedostanou se sice do vzájemného těsného sousedství, ale budou rozloženy na plošce cca 7 x 4 obloukového stupně. Trojice se bude promítat do souhvězdí Ryb, pod stuhu vedoucí k západní z nich. I při rozdílné jasnosti jednotlivých těles bude zajímavé sledovat v jakém pořadí se prosadí na soumrakové obloze. Slunce zapadne krátce po půl šesté (17:33 SEČ).  A to je prakticky okamžik, od něhož se můžeme začít snažit. Reálnější šance ale přijde spíš až o několik desítek minut později, s nástupem nautického soumraku (18:08 SEČ).

Teoreticky by se nám mělo nejdříve podařit zahlédnou srpek Měsíce. Jeho celkový aktuální jas, uváděný programem Stellarium, je -7,1 mag, ale…. A těch ale je více. Měsíc bude velice úzký, pouhé dva a čtvrt dne starý. Současně ale jeho udávaná jasnost odpovídá jasu celého srpku, který má na průměr půl stupně. Jedná se tedy o jasnost plošnou. U sousedních dvou planet se sice také jedná o plošné objekty s průměrem 11,9“ (Venuše), respektive 32,4“ (Jupiter). Ale ty při pohledu neozbrojenýma očima představují prakticky bodové zdroje, jejich jas se výrazně koncentruje a zvyšuje tak šanci na jejich zahlédnutí v kontrastu se světlou soumrakovou oblohou. Jupiter (-2,1 mag) a ještě spíše Venuše (-3,9 mag), tak mohou Měsíci díky tomu výrazně konkurovat.

Na připojeném obrázku je vidět rozmístění všech tří objektů nad západojihozápadním obzorem v okamžiku konce občanského a začátku nautického soumraku. Malebné seskupení však bude rychle klesat k horizontu. Jako první již po 20. hodině SEČ zapadne Venuše a jen krátce po ní i Měsíc a Jupiter. Doporučuji využít večerní časový interval, který budeme mít k dispozici, nejen k zajímavému pohledu, ale nabízí se jedinečná šance i pro astrofotografy, kteří tentokrát nebudou potřebovat žádnou speciální techniku a vystačí si s obyčejným „dovolenkovým“ fotoaparátem vylepšeným jen dálkovou spouští a kvalitním stativem.

Skutečnou únorovou lahůdku jsem si ale nechal až na závěr. V rámci trojice popisovaných seskupení k ní dojde nejdříve, již ve středu 15. února 2023. Účastníky budou tentokrát opět dvě planety. Jednou z nich bude hned ta nejbližší a současně nejjasnější – blyštivá Venuše. Druhá oběžnice, o níž bude řeč, se nachází na úplně opačné straně žebříčku. Je nejvzdálenější od Slunce a její jasnost nám ani zdaleka neumožní spatřit ji neozbrojenýma očima. Jedná se samozřejmě o namodralý Neptun.

K nejtěsnějšímu přiblížení Venuše a Neptunu totiž dojde již krátce po poledni (kolem 13:30 SEČ). Planety projdou pouhou jednu obloukovou minutu od sebe a promítat se budou 25° nad náš jihojihovýchodní obzor. To je sice perfektní, ale společně s planetami bude v tom čase na obloze samozřejmě i Slunce, což už tak příjemné není. Planetu Venuši nám sice dokáže na denní obloze najít prakticky jakýkoli dalekohled, za dobrých pozorovacích podmínek a s trochou štěstí a zkušeností ji můžeme vyhledat i neozbrojenýma očima. U Neptunu je to ale opačně. Při jeho jasnosti 7,8 mag by nám musel v našem snažení pomoci opravdu velký dalekohled. Při zmíněné vzdálenosti 1´ by sice stačilo i opravdu malé zorné pole, ale dostatek světla ze vzdálené oběžnice se nám bude dařit získat jen obtížně. Abychom spatřili nejzajímavější fázi úkazu zcela bez potíží, bylo by nejjednodušší zajet si na Dálný východ do Vietnamu, Thajska či Malajsie, kde bude právě místní soumrak.

O hodně jednodušší ale bude počkat si na soumrak. Kolem 18. hodiny SEČ, na začátku nautického soumraku, kdy dvojici najdeme 17° nad jihozápadem (A=243°), už ale budou tělesa od sebe vzdálená přibližně 13´. Neptun s téměř nerozlišitelným diskem o průměru 2,2“ se v menších dalekohledech prakticky prozradí jen svým barevným nádechem do modra. Ten by měl být stále zřetelnější s postupujícím soumrakem Proto na obrázku najdete mapku s hvězdami v okolí planet v čase začátku astronomického soumraku (výška Slunce -12°; 18:35 SEČ). Výška páru nad ZJZ ale už klesne na 12° a s každou následující minutou se budou naše šance zmenšovat. Planety s konečnou platností zapadnou pod obzor před 20. hodinou SEČ.