Nová hvězda u marnivé královny

„Na svátek svatého Josefa léta páně 2021 objevila se v souhvězdí Kasiopeji nová hvězda. Zářila mnoho nocí, poté slábla až docela zmizela.“ Takhle květnatě by pravděpodobně popsali objev nové hvězdy středověcí hvězdáři. Možná by jí i přisoudili vinu za probíhající morovou epidemii (uvidíme, co na to naše vláda?).

Jak to s tou „novou hvězdou“ ale je doopravdy? Objekt o jasnosti 9,5 magnitudy v souhvězdí Kasiopeji zaznamenal jako první na své fotografii japonský astronom Yuji Nakamura. Stalo se tak ne „na Josefa“, ale již o den dříve, 18. března letošního roku. Další pozorování pomocí spektroskopů potvrdila, že se jedná skutečně o novu a objev byl publikován v cirkuláři Mezinárodní astronomické unie číslo 4945. Hvězda nedlouho poté pravděpodobně dosáhla maxima své jasnosti někde kolem 8. magnitudy.

V noci z pátku na sobotu bylo v západních Čechách zataženo, a tak se první příležitost pro její pozorování naskytla až následujícího večera. Bohužel souhvězdí Kasiopeji se večer nalézá nevysoko na severozápadě a můžete si tipnout z kterého směru se v tu chvíli blížila frontální oblačnost. Ano, správně – ze severozápadu, jak se můžete přesvědčit na připojeném pohledu z družice.

Přesto se nám podařilo novu identifikovat a pořídit i fotografii. Omluvte, prosím, její kvalitu. Ale nebyl čas na kolimaci a řádné vytemperování dalekohledu, oblač- nost se neúprosně blížila. Pole se navíc nacházelo nevysoko nad jedním z nejhorších zdrojů světelného znečištění v Plzni – průmyslovou zónou Borská pole. Snímek byl pořízen v 19:40 SEČ pomocí azimutální montáže, takže nahoře není sever, ale zenit a východ je jako obvykle vlevo.

Stejně je orientována i mapka, kterou můžete případně využít při hledání. Pokud byste se chtěli „na novou hvězdu“ podívat, stačí zamířit daleko- hled na souřadnice RA 23°24′48″, DE +61°11′15″ (katalogové označení UCAC4 756-077930). Místo se nachází nedaleko otevřené hvězdokupy M52 a mlhoviny Bublinka (NGC 7635). Nova Cas 2021, jak byl objekt oficiálně označen,  má i své „české pozadí“. Přečíst si o něm můžete v článku na serveru astro.cz.