Meteorický deštík

Vrchol letošní meteorářské sezóny, srpnové Perseidy, už je za námi, ale to neznamená, že se nad našimi hlavami nemůže objevit výrazná „padající hvězda“.
Zajímavý úkaz se tentokrát nepodařilo zachytit živému astronomovi, ale kameře, určené pro pozorování meteorů na hvězdárně v Plzni, která stejně jako její dvojče na rokycanské hvězdárně každou jasnou noc neúnavně sleduje svým okem vybranou část oblohy a zachycuje drobná vesmírná tělíska zanikající v naší atmosféře.
Nedlouho před svítáním v neděli ráno 23. srpna 2020 ve 2 hodiny 32 minut světového času se v jejím zorném poli objevil sporadický meteor (těleso nepatřící k žádnému známému meteorickému roji), který si můžete prohlédnout výše na připojeném obrázku. Pravděpodobně se jednalo o tělísko, které se rozpadlo ještě před vstupem do zemské atmosféry a jednotlivé fragmenty se udržely na stejné dráze. Při pohledu pouhým okem by se určitě jednalo o nepřehlédnutelnou podívanou – nejvýraznější část meteorického „deštíku“ měla jasnost přibližně jako planeta Venuše. Video zajímavé podívané, která se odehrála na pomezí souhvězdí Ještěrky a Labutě, si můžete přehrát níže.