Orion (Orion, Ori)

Toto je 2. článek z 54 ze série Souhvězdí a mytologie

OrionStará báje vypráví o Orionovi jako o statném a sličném lovci. Jeho otcem byl Poseidón, vládce všech vod a matkou náruživá lovkyně z družiny bohyně lovu Artemidy. Tu provázel na jejích lovech, byl jí oddaným druhem a Artemis si ho pro jeho odvahu a statečnost velice oblíbila. Od svého otce dostal do vínku schopnost pohybovat se i v nejhlubších mořích.

Svých schopností a statné postavy využíval k různým neplechám. Pronásledoval například sličné nymfy Plejády tak dlouho, až uprosily Dia, aby je raději proměnil v holubice. Největší trest ho stihl za urážku bohyně Héry. Ta proti němu poslala obrovského štíra se záměrem Oriona zahubit. Orion i přes svoji sílu a odvahu štírovi podlehl, ale na přímluvu bohyně Artemidy byl i se svým psem Síriem přenesen na oblohu.

Opomenuti nezůstali ani ostatní aktéři celého příběhu. Plejády se jako skupina hvězd staly součástí souhvězdí Býka a štír byl umístěn na oblohu tak, že když se na východě objevuje v podobě souhvězdí, Orion před ním ustupuje za západní obzor.

Navigace v sérii<< Sochař (Sculptor, Scl)Lev (Leo, Leo) >>