Načervenalý Měsíc

Měsíc zbarvený sopečným prachemV poslední době bylo možné několikrát pozorovat Měsíc v nezvykle sytě načervenalé barvě. Také v období západu Slunce byla obloha zbarvena více do červena. Co to způsobilo? Stejně jako v srpnu loňského roku, i tentokrát je tento jev důsledkem sopečné aktivity. Světlo prochází oblakem sopečného popela, díky kterému získává charakteristické zabarvení. Vulkán, který celé divadlo způsobil, se jmenuje Mount Redoubt a nachází se na Aljašce. Je přes 3 100 metrů vysoký a v nedávné minulosti se již několikrát projevil výraznými explozemi, konkrétně v letech 1902, 1922, 1966 a 1989. Při té poslední, 15. prosince 1989, málem došlo ke katastrofě. V té době byl totiž asi 240 kilometrů od sopky ve vzduchu Boeing 747 společnosti KLM s více než 240 pasažéry na palubě a sopečný popel mu ucpal všechny čtyři motory, které přestaly fungovat. Letoun začal prudce klesat a sestoupil o více než tři kilometry, než se je podařilo opět nastartovat. Nakonec se pilotům podařilo bezpečně přistát, ale stroj musel projít důkladnou opravou, která stála 80 miliónů dolarů. Zajímavostí je, že letoun je dodnes v provozu a stále létá pro společnost KLM.

Vulkán se probouzel k životu po téměř dvacetileté pauze několik měsíců. Již koncem ledna vědci z Aljašské vulkanické observatoře (Alaska Volcano Observatory) varovali, že erupce nastane velmi brzy. O několik dní později bylo objeveno, že v ledovém příkrovu sopky vznikla vlivem tepla díra o velikosti dvou fotbalových hřišť. Unikání páry a popelu ze sopky bylo zaznamenáno 15. března a o týden později – 22. března – došlo k první sérii erupcí. Těch bylo od té doby pozorováno již několik desítek. Sopečná aktivita se projevila také zemětřesením. Zatím největší výbuch nastal 4. dubna, trval půl hodiny a byl srovnatelný s nejsilnější explozí z přelomu let 1989 a 1990. Celkem uniklo do ovzduší několik set tisíc tun sopečného prachu, který se dostal do výšky 15 až 20 km, pomocí větru se postupně rozptyluje po ohromné ploše a dostal se mimo jiné i nad Evropu.

Aktivita sopky stále pokračuje, takže i když zatím nebyly barevné efekty tak působivé, jako po výbuchu Kasatochi 7. srpna 2008, je možné, že to nejlepší nás teprve čeká.