Pozorování zákrytu Venuše Měsícem 18.6.2007

Na obloze jsou čas od času vidět zajímavé astronomické úkazy. Stačí sledovat např. předpovědi ve Hvězdářské ročence, vytipovat vhodné úkazy a pozorovat. Řekne se to velmi lehce, ale skutečnost je složitější. Úspěšné pozorování závisí na mnoha faktorech jako je počasí, viditelnost úkazu v určité oblasti (např. dostatečná výška nad obzorem), časové možnosti pozorovatele, technické vybavení apod. A tak se stane, že řada úkazů pozorována není. O problémech s počasím se mohli plzeňští astronomové opětovně přesvědčit při dalším letošním zákrytu planety Měsícem. Tentokrát se jednalo o zákryt Venuše, ke kterému došlo v pondělí 18. června 2007 v odpoledních hodinách. Členové astronomického kroužku a plzeňské pozorovací skupiny připravili svoji techniku přímo na chodník před budovu H+P Plzeň. Během chvilky byly dalekohledy zamířeny na úzký nevýrazný srpek Měsíce u kterého se nacházela i Venuše. Ta vykazovala rovněž fázi (byla v poslední čtvrti). Zamíření znesnadňovala přecházející oblačnost, ale naštěstí se udělala v mracích poměrně velká trhlina, která umožnila vstup za neosvětlený okraj pozorovat. Ten nastal zhruba v 16:24. Neviditelný temný okraj Měsíce začal Venuši překrývat, takže planeta dostávala značně neobvyklý tvar a osvětlená část se neustále zmenšovala. To trvalo jen krátce (asi 3/4 minuty) a pak bylo nutné vyčkat zhruba do 17:45. kdy mělo dojít k výstupu. Bohužel již během přestávky mezi vstupem a výstupem se začala nasouvat oblačnost a ta přetrvala až do výstupu. Dírami v oblačnosti někteří z nás část výstupu zahlédli, ale bohužel jen krátce. Kdo neměl namířený dalekohled, nestíhal. Takže většina z nás výstup neviděla. Nutno podotknout, že asi hodinu po výstupu se vyjasnilo a Venuše se třpytila v těsné blízkosti Měsíce. Toto přiblížení bylo s tmavnoucí oblohou stále více nápadné, a to i přesto, že Měsíc se v tu dobu už od Venuše vzdaloval. Na pracoviště H+P Plzeň volalo několik náhodných pozorovatelů, kteří se většinou domnívali, že u Měsíce vidí nějakou družici. Ze vstupu i výstupu se podařilo udělat několik fotografií.

 

20070618-181830-IMG-0005-v.jpgSkupina pozorovatelů před budovou Hvězdárny a planetária Plzeň.
Pozorování tohoto úkazu se účastnili členové kroužků H+P i další příznivci astronomie, kteří se přišli na tento nevšední úkaz podívat. Dalekohledy jsme vytáhli před budovu H+P. Zůstali jsme těsně u zdi budovy, abychom byli kryti ve stínu Slunce, které se nacházelo jen asi 45 stupňů daleko od Měsíce.

20070618-182028-IMG-0047-v.jpgBěhem celého pozorování přecházely mraky.
Počasí se měnilo celý den. Ráno pršelo, ale předpověď počasí slibovala vyjasnění. To sice odpoledne přišlo, ale po obloze stále přecházela kumulovitá oblačnost. V době vstupu Venuše za měsíční kotouč bylo ještě mraků bylo relativně málo. Oblačnosti ale přibývalo a my tušili, že během výstupu nemusíme mít tolik štěstí. V době výstupu jsme čekali, zda se náhodou Měsíc s Venuší dostane do mezery mezi mraky. Automaticky naváděné dalekohledy nám naštěstí stále ukazovali přesný směr. Během výstupu se na malou chvilku Venuše s Měsícem objevila, ale celý výstup jsme pozorovat nestačili. Venuše prosvítala i přes mraky, ale slabý Měsíc mizel již za poloprůsvitnou oblačností. Museli jsme počkat asi 8 minut, než se Měsíc dostal úplně mimo oblačnost. Kromě oblačnosti bylo pozorování rušeno i silným větrem, který se opíral převážně do velkých dalekohledů.

 

Následující snímky byly pořízeny přes dalekohled Meade 205/2050mm fotoaparátem Canon EOS 20D. Venuše byla výrazná i na denní obloze, ale Měsíc byl relativně slabý a nevýrazný.

20070618-162856-IMG-0012-v.jpg
Několik sekund před zákrytem.
20070618-162914-IMG-0018-v.jpg
16:24 Venuše vstupuje za měsíční kotouč.
20070618-181900-IMG-0016-v.jpg
Výstup Venuše u osvětlené části Měsíce.
Během výstupu přecházely přes Měsíc mraky.
20070618-181920-IMG-0023-v.jpg
Osm minut po konci zákrytu.
V této době se Měsíc s Venuší nacházel již mimo oblačnost.