Plánky starých expedic

Webové stránky, věnované Expedici, vzniky mimo jiné proto, aby zaznamenávaly vzpomínky, spojené s touto akcí. Díky zdejším textům je možné si připomenout jak staré, tak samozřejmě i novější příhody a oživit si jejich obraz v paměti.

Pokud patříte mezi dříve narozené a zažili jste Expedice, které se konaly před mnoha a mnoha lety, asi jste někdy narazili na nedokonalost vlastní paměti. Pokoušeli jste si vybavit nějakou starší událost a zjistili jste, že její obrysy jsou obestřeny pavučinou zapomnění. Detaily se ztrácejí v mlze, a když své vzpomínky konzultujete s dalšími pamětníky, možná přijdete na to, že každý si danou událost pamatuje trochu jinak.

Pro mladší ročníky je asi vhodné připomenout, že historie Expedice sahá hluboko do minulosti. Většina současných účastníků ji má pevně spojenou s areálem fotbalového hřiště u malé obce Bažantnice v okrese Plzeň – sever, kde se koná od roku 2000. Ještě před tím však Expedice byla na dalších čtyřech místech. První Expedice se uskutečnila už roku 1960 na louce nad zámkem Kozel, nedaleko Šťáhlav a vydržela zde až do roku 1991. O rok později se přesunula na kopec mezi obcemi Losiná a Chválenice, kde se konala čtyřikrát. Roku 1996 se uskutečnila necelý kilometr severněji v lokalitě zvané Bambousek. V letech 1997 a 1998 pak Expedici hostil areál hvězdárny v Rokycanech.

Už před delší dobou jsem si uvědomil, že si příliš nevybavuji rozložení stanů z doby, kdy se Expedice konala nad Losinou. Místu se říkalo „Skalky“ nebo „Na skalkách“, protože mu vévodila poměrně vysoká skalka, ze které byl pěkný výhled do okolí. Druhá, méně nápadná skalka, se pak ukrývala v lesíku, jen o pár desítek metrů dále. Rozhodl jsem se proto vytvořit plánek, kde bych rozložení tábora zakreslil.

Kde však začít? Chtělo to nějaký spolehlivý základ. K tomu mohly pomoci mapy, i když samozřejmě takové detaily jako stany v nich zakreslené nenajdete. Nejprve jsem pátral po leteckých snímcích, ale přímo z té doby (1992 až 1995) se mi žádné najít nepodařilo. Nejblíže byl snímek z roku 1998, ale ten byl černobílý, v nízkém rozlišení a celkově dost nekvalitní. Výrazně lepší byl snímek z roku 2003, ale u něj nastal jiný problém. V lokalitě Skalky bylo v době konání Expedice mnoho mladých stromů (zejména bříz), které za tu dobu výrazně vyrostly, a tím se místo změnilo téměř k nepoznání. Nakonec jsem jako úplný základ použil leteckou fotografii z roku 2003 a aktuální turistickou mapu, obojí ze serveru mapy.cz. Touto kombinací jsem získal pár záchytných bodů, vše ostatní bylo zapotřebí domalovat ručně.

Při kreslení plánku jsem nemusel spoléhat jen na svou paměť. Měl jsem k dispozici velké množství fotek a také dvě videa, která vznikla na Expedicích 1993 a 1994. Po prozkoumání se bohužel ukázalo, že značná část materiálu se soustředila jen na několik vybraných míst a jiná se objevovala jen ojediněle nebo vůbec. Některé lokality tak bylo nutné přeci jen dokreslit podle vzpomínek. Vydatně mi při tom pomáhali další pamětníci, zejména Lumír Honzík a Dita Větrovcová. Je jasné, že plánek není přesný, přeci jen od poslední Expedice na Skalkách už letos v létě uplyne čtvrtstoletí a polohu některých věcí jsme museli jen odhadnout. Navíc Expedice se zde konala čtyřikrát a rozložení tábora bylo pokaždé trochu jiné, takže se jedná o nutný kompromis.

Když už jsem byl v tom malování, rozhodl jsem se udělat také plánek Expedice na Bambousku. K tomuto místu jsem měl k dispozici jen necelých 30 fotografií a žádné video. Přesto jsem spolu s ostatními dal dohromady plánek této Expedice. Kupodivu zde byla práce mnohem jednodušší. Lokalita se od roku 1996, kdy se zde akce konala, prakticky nezměnila a většina klíčových míst byla na fotografiích zachycena. Hlavně však je zde přehledný terén, není tak členitý jako na Skalkách. Většina stanů byla rozmístěna na jednom místě a měla kompaktní tvar, jen pár jich bylo trochu stranou.

Možná vás napadne, proč jsem kreslil plánek Expedic na Skalkách a Bambousku a nevěnoval se nejstarším Expedicím u Šťáhlav. Není to kvůli tomu, že bych si to už vůbec nepamatoval, ale proto, že plánek Expedice v této lokalitě už existuje. Nakreslil jsem jej už v roce 1986 a o rok později mírně doplnil. Namaloval jsem tenkrát také plánek cesty, kterou jsme chodili na jídlo do hospody ve Šťáhlavech. Obojí je ale velmi nepřesné, protože tehdy jsem vše odhadoval vyloženě „od oka“. Nejlepší obrázek o kvalitě si můžete udělat, když plánek cesty srovnáte s mapou, kde je stejná trasa vyznačena červenou barvou.

Prohlédněte si přiložené obrázky, a jestli patříte mezi pamětníky, zavzpomínejte na místa, kde se Expedice dříve konala. A pokud najdete chybu, nepřesnost, nebo vás napadne nějaké doplnění, budu rád, když mi dáte vědět.