Asterismy 3 – Žirafa

Toto je 4. článek z 12 ze série Asterismy

zirafa-planekPrvním, poměrně známým, je Kemblova kaskáda. Jedná se o hezkou řadu jasných, téměř dvaceti různě barevných hvězd, která začíná u kompaktní otevřené hvězdokupy NGC 1502 a pokračuje severozápadním směrem v délce téměř 2,5 úhlového stupně. Někdy bývá nazývána nebeským vodopádem, nebo hokejkou. Jako puk, nebo míček (podle toho, jestli dáváte přednost hokeji lednímu, nebo pozemnímu) si můžete představit výše zmíněnou hvězdokupu na zahnutém konci hokejky. Tento výrazný objekt snadno najdete i menším triedrem v místě, kde má nebeská Žirafa „břicho“ na souřadnicích RA 04h 00m, DE +62º 45´.

Za druhým asterismem se nemusíte vydat daleko. Vlastně stačí zůstat na místě a pozorněji se rozhlédnout. Pokud si hvězdokupu NGC 1502 představíte jako hlavu s očima, Kemblovu kaskádu přibližně do poloviny jako jedno křídlo a hvězdy na druhou stranu od hlavy jako křídlo druhé, mohli byste zahlédnout známého mrchožrouta – supa. Nevypadá, jako by právě kroužil nad kořistí? Můžete si i představit, že na vás mrká. Blýskavé oko supa – jedna z jasných hvězd v otevřené hvězdokupě – je skutečně proměnná. Jen musíte být velmi trpěliví. Jedno „mrknutí oka“ trvá necelých 2,5 dne.

Dalším asterismem v souhvězdí Žirafy je zmenšenina souhvězdí Severní koruna. Podoba je skoro dokonalá! Souhlasí i pozice nejjasnější hvězdy. V obou útvarech je „třetí zprava“. Malou severní korunu „velkou“ 30 úhlových minut, objekt složený z hvězd sedmé až deváté magnitudy, najdete na souřadnicích RA 03h 37m, DE +59º 30´ jižně od Supa.

zirafa-plazminoPosledním asterismem v Žirafě je hvězdokupa Pazmino. Zlé jazyky říkají, že na ní není absolutně nic zajímavého a je známá pouze díky propagačnímu úsilí svého „objevitele“, po kterém se samozřejmě jmenuje. Faktem ale je, že její poloha není zakreslena v žádné z historických map oblohy. Různí se i názory na to, zda se jedná o „pravou“ chudou otevřenou hvězdokupu, nebo o náhodné seskupení hvězd. Pokud byste chtěli proměřit radiální rychlosti jednotlivých hvězd, můžete tento problém „rozseknout“.

Nepřipomíná vám objekt na připojeném obrázku „něco“? Správně, hvězdokupa a její okolí jsou velmi podobné souhvězdí Herkula. Tento asterismus najdete poměrně snadno. Leží dva stupně západně od Malé severní koruny na  RA 03h 18m, DE +60º 05´. Velikost centrální části je přibližně 15 x 20 úhlových minut a skládá se z hvězd sedmé až jedenácté magnitudy.

Stále vám Žirafa připadá tak „pustá a prázdná“? Tak popadněte svůj dalekohled a přesvědčte se na vlastní oči, že tomu tak skutečně není!

Navigace v sérii<< Asterismy 2 – RysAsterismy 4 – Velká medvědice >>