Kometa ISON, zklamání či kometa století?

Odpověď na výše položenou otázku v tuto chvíli pochopitelně ještě neznáme, ale i tak se pokusíme v následujících větách nastínit možné scénáře, které mohou nastat v případě této zajímavé a dlouho očekávané komety.

V okamžicích, kdy vznikal tento článek, uplynulo od objevu komety C/2012 S1 ISON přesně jeden rok a jeden den (byla objevena 21. září 2012). Nalezl ji Vitali Nevski a Artyom Novichonok pomocí dalekohledu International Scientific Optical Network (odtud právě zkratka ISON) a již první předběžné výpočty její dráhy naznačovaly, že se opravdu bude jednat o velmi výjimečné těleso. Od počátku bylo totiž jasné, že na konci listopadu 2013 se extrémně přiblíží ke Slunci a přibližně o měsíc později, v období Vánoc, bude prolétat i v poměrně malé vzdálenosti kolem Země. Pokud by se tedy jednalo o aktivní těleso a pokud by kometa přežila průlet okolo Slunce, mohli bychom se opravdu těšit na velmi jasnou kometu.

ison_10082013Již na jaře se ve všech možných sdělovacích prostředcích objevily zprávy, že na podzim a v zimě tohoto roku spatříme kometu století. Od té doby ale uplynulo mnoho času a kometa mezitím urazila na své pouti ke Slunci mnoho milionů kilometrů. Prvotní (nutno podotknout nadhodnocený) předpoklad dokonce byl, že bychom ji mohli v době jejího průchodu perihéliem spatřit neozbrojenýma očima i na denní obloze. V těchto chvílích se zdá tento odhad jako velmi nepravděpodobný a téměř vyloučený. Tempo zjasňování komety se totiž snížilo (nyní je kometa slabší asi o 2 magnitudy proti předpovědi), což pravděpodobně poukazuje na fakt, že ISON není tak aktivní, jak jsme očekávali, a také že má i poměrně malé jádro (rozhodně ne větší než 2 km). Některé odhady dokonce hovoří o tom, že kometa možná velmi těsný průlet (pouhých 1,1 milionu kilometrů) nad povrchem Slunce nepřežije.

Ačkoli se v současnosti zdají předpovědi relativně pesimistické, může být nakonec vše ještě jinak. Pokud totiž nedojde k rozpadu jádra, pak i při relativně malé jasnosti by měla kometa vytvořit velmi dlouhý a doufejme i výrazný ohon, který by mohl být velmi dobře viditelný. Větší představu o tom, jak to bude s touto nadějnou kometou v listopadu a především v prosinci vypadat, budeme mít již přibližně za měsíc. O nejnovější situaci vás budeme pochopitelně informovat.