Úplné zatmění Slunce 2009 – videoreportáže ze zájezdu do Číny

  • 1.den – Let Praha – Helsinky – Shanghai. Video z letu do Číny je spojeno s letem domů viz. 14 den.
  • 2.den – Maglev – vlak na magnetickém polštáři jedoucí rychlostí 430 km/h. 30 km z letiště do centra Šanghaje ujel asi za 8 minut.
  • 2.den – SWFC – budova Šhanghajského světového obchodního centra je vysoká 492 m. Byla dokončena v roce 2008. Má 101 pater a kromě kanceláří, hotelů, nákupních středisek a restaurací se zde nachází i nejvyšší vyhlídková plošina na světě – 474 m nad zemí. Jen přes ulici jsou další mrakodrapy Jin Mao Tower (421 m) a Perla orientu (468 m).
  • 3.den – Hedvábí – navštívili jsme manufakturu na výrobu hedvábí. Na videu je vidět vývoj bource morušového, rozplétání zámotků, tkalcovský stav a výroba pokrývky.
  • 3.den – Zahrady v Suzhou. Čína je známá také svými nádherně upravovanými zahradami. První zahrada, kterou jsme navštívili v Suzhou byla zahrada Mistra rybářských sítí. Z astronomického hlediska byla zajímavá tím, že se v ní nacházel Měsíční altánek, ze kterého bylo možné 3x sledovat Měsíc. Jednou přímo, podruhé odrazem od vodní hladiny a potřetí v zrcadle, umístěném v altánu. Další ze zahrad, údajně největší, se jmenovala Zahrada pokorného služebníka státu. Našlo se v ní mnoho krásných romantických zákoutí, vodních ploch i zeleně.
  • 4.den – Stará čtvrť v Shanghaji a kláštery v Hushou. Hushou se nazývá čínskými Benátkami. V městečku jsou úzké uličky, plavební kanály a mnoho buddhistických klášterů. Pokud si však chce někdo město prohlédnout, musí zaplatit vstupné 100 juanů (necelých 300 Kč). Získá vstupenku se svojí fotografií, se kterou se prokazuje nejen při vstupu do města, ale i při vstupu do některých objektů. Po městě je také možné se svézt na lodi. Prohlídku města kazilo jen neuvěřitelné horko. Ve stínu totiž bylo 39°C.
  • 5.-6.den – Video ze zatmění – den před zatměním jsem si přijeli obhlédnout stanoviště. Nápad pozorovat zatmění Slunce z horní nádrže přečerpávací elektrárny Nebeské jezero mělo mnoho lidí, ale Číňané měli naštěstí vše dobře zorganizované. Museli jsme si zakoupit speciální lístky a dostali přiděleno pozorovací místo na konci chodníku táhnoucího se kolem vodní plochy. Během zatmění přecházela přes Slunce poloprůhledná oblačnost, ale jak většinu částečné fáze, tak fázi úplnou jsme mohli pozorovat.
  • 8.den – Xi’an – Prohlídka mohutného městského opevnění Xi’anu a Pagody malé divoké husy.
  • 9.den – Hliněná Terakotová armáda V roce 1974 byla nedaleko Xi’anu, zcela náhodně při kopání studně, objevena tzv. hliněná Terakotová armáda. Dnes zde stojí několik velkých budov, které ukrývají historické klenoty z období 300 před naším letopočtem. Přibližně 7 000 bojovníků všeho druhu včetně koní mělo hlídat hrobku císaře Čchin Š´Chunag-ti.
  • 10.den jsem začali prohlídkou historické hvězdárny v Pekingu, kde bylo možné spatřit mnoho starých a mohutných astronomických přístrojů a pomůcek jako např. armilární sféru, kvadrant, oktant, hvězdný glóbus s čínskými souhvězdími, která se od našich současných odlišují, několik různých typů slunečních hodin, ukázku vodních hodin a jiné.
  • Odpoledne vedla naše cesta na jedno z největších náměstí na světě – náměstí Nebeského klidu. Po něm jsme postupně došli až k Severní bráně Zakázaného města. Po 500 let neměl běžný smrtelník možnost se do něho dostat.Když jsme si prohlédli tento obrovský areál nádherných budov, nastoupali jsme na Uhelný vrch. Jedná se asi o 45m vysoký umělý kopec, který byl vytvořen z odpadního materiálu při budování kanálu kolem Zakázaného města. Je z něho pěkný výhled na Zakázané město.
  • 11.den – dopoledne jsme navštívili planetárium v Pekingu. Je to ohromná prosklená budova postavená v sousedství malé staré hvězdárny s jednou kopulí a staré budovy planetária. Před starou budovou planetária je možné si sáhnout na obrovský železný meteorit. Uvnitř je několik projekčních sálů s různou technikou a mnoho výstavních prostor s interaktivními exponáty.
  • Odpoledne byl naplánován výlet na Velkou čínskou zeď. Velká čínská zeď je starý systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou. Byla vybudována za dynastie Ming v době od 14. do 17. století. Jejím účelem bylo chránit Čínu před mongolskými nájezdy. Zeď se táhne v délce asi 6000 km, do dnešní doby však zůstala zachována a pro turisty přístupná jen na několika místech. K vlastní zdi jsme po zaplacení vstupného vyjeli kabinkovou lanovkou. Nahoře byl rozchod a tak si skupinky i jednotlivci mohli v klidu projít poměrně dlouhé úseky. Některé části byly po rovině, některé zase poměrně strmé.
  • Velká čínská zeď se vine po vrcholcích kopců. Do vesničky pod ní je možné sejít pěšky, použít kabinkovou nebo otevřenou sedačkovou lanovku nebo sjet na vozíčku po toboganové dráze. Dráha má délku kolem 1,5 km se značným převýšením a vede nádhernou krajinou.
  • K večeři jsme byli objednáni do restaurace specializující se na přípravu tradiční pekingské kachny. Příprava této vyhlášené speciality trvá několik dní. Personál restaurace nám převedl, jak se servíruje pravá pekingská kachna. Byla výborná. S kachnou podávanou v čínských restauracích v Čechách to nemá mnoho společného.
  • 12.den jsme navštívili horskou vesničku Chuandixia, která se nachází asi hodinu jízdy od Pekingu. Je postavena z kamene a dřeva v nádherné horské scenérii. Většina z nás se vydala na okružní vyhlídkovou trasu po kamenném chodníčku. Někteří vystoupali až na hřeben, kde byl nádherný pohled nejen do údolí s vesničkou, ale i na horské panorama.
  • 13.den byl věnován návštěvě dvou velkých památek v Pekingu – Chrámu nebes a Letnímu paláci.
    Chrám nebes v Pekingu je obrovský komplex taoistických chrámů vystavěný v 15. století. Císař se sem chodil modlit za dobrou úrodu. Viděli jsme Kruhový oltář (ohromné obětiště), Císařskou nebeskou hrobku, Síň modliteb, Zeď ozvěn, Oltář nebes, ale i další přilehlé objekty a rozlehlé parky kolem.
    Parky jsou využívány ke cvičení. Kromě běžných parků se ale cvičí na jakémkoliv volném místě, třeba i před bankou.Cvičí všechny věkové kategorie včetně poměrně starých lidí. Na jednom odpočívadle, kde udělal přestávku náš autobus, jsme si protáhli tělo i my.
    Letní palác byl postaven v 18. století. O sto let později byl celý zničen a poté znovu vystavěn. Na rozdíl od chrámu Nebes, který je postaven v rovině, je Letní palác v členitější nádherné krajině. Najdeme zde vodní plochy, skalky, na nichž jsou postaveny některé objekty a paláce, mosty, skalní bludiště, nádherná schodiště a množství vyhlídek na obrovské jezero Kunming. I v horkém létu je zde svěží vzduch, proto se sem stěhoval císař na letní období.
  • 14.den – Závěrečný let letadlem. Nejprve pohled na interiér menšího Airbusu A320, kterým jsme letěli do Číny na trase Praha-Helsinky. Na let do Shanghaje jsme potom přestoupili na větší Airbus A340. Více jak devítihodinový let jsme si zde mohli zpříjemnit přehráváním filmů, hraním her nebo pozorováním mapy letu na monitoru, který byl před každým sedadlem. Při návratu se nám poštěstilo sedět u okénka a tak máme zaznamenaný start z Helsinek i přistání v Praze.

 

Videa ze zatmění

Pohled na účastníky 1 – pohled na pozorovatele během úplné fáze (Polák)
Pohled na účastníky 2 – další video s pohledem na pozorovatele (Plzáková)
Pohled na oblohu – pohled na celou oblohu během úplné fáze (Rottenborn)
Pohled na Slunce – záběr na Slunce s přecházející oblačností během úplné fáze (Kéhar)
Vývoj počasí na celooblohovém videu – zrychlené dvouhodinové video téměř celého průběhu zatmění (Rottenborn)
Pohled na Slunce – Zrychlený pohled na Slunce (Kéhar)

Seznam článků o zatmění