Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den dvanáctý

Ranní vstávání bylo posunuto o půl hodiny dříve, neboť bylo zapotřebí vyjet brzy. Naším dnešním cílem se stala stará horská vesnička Chuandixia ležící asi 100km na západ od Pekingu. Autobus nejprve projížděl rovinou, ale záhy se objevily strmé kopce hor a užší silnice nedovolující rychlou jízdu. Cestou jsme se zastavili i na jednom odpočívadle. Kromě WC zde bylo i hřiště, na kterém bylo umístěno nejrůznější sportovní venkovní náčiní. Podobných sportovišť je v každém městě více. Navštěvují je mladí, ale pravidelně i staří Číňané. Mnozí z nás neváhali a také si při cestě tam i zpět zacvičili.

Vesnička Chuandixia je postavena převážně z kamene a dřeva v nádherné horské scenérii. Většina z nás se vydala na okružní vyhlídkovou trasu po kamenném chodníčku. Měli jsme štěstí na počasí. Při ranním odjezdu z Pekingu dosti pršelo, ale zde bylo pěkné počasí. Sice silný zákal, ale přesto pěkně. Malá plzeňská skupinka a několik jednotlivců se odpojilo od hlavní trasy a vystoupali na jeden z nejbližších hřebenů. Sice zde byla tabule VSTUP ZAKÁZÁN!, ale čínsky. Z hřebene byl nádherný pohled nejen do údolí s vesničkou, ale i na horské panorama. Po dosti strmém výstupu a následné vyhlídce jsme se vrátili na hlavní trasu a došli zpět do vesnice. Zde si každá skupinka vesničku prohlédla, dala si občerstvení v místních hospůdkách, či si zakoupila suvenýr. Kolem čtrnácté hodiny jsme se vydali zpět. Večeře se odehrála v jiné restauraci (dokonce i v samostatném salónku) a po ní se ještě někteří vydali do uliček Pekingu až k jednomu z místních jezer.

IMAG0290.jpg IMAG0291.jpg
Sportovní hřiště na odpočívadle Horská vesnička Chuandixia
IMAG0293.jpg IMAG0292.jpg
Noční Peking Horská vesnička Chuandixia

Foto Jiří Polák

Předchozí den Následující den

Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 28.7.2009)
Harmonogram zájezdu