Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den šestý

Dnešní den patřil mezi nejdůležitější. Nicméně pohled na ranní oblohu v 5:30 hodin ráno nic dobrého nevěstil. Altostratus (česky řečeno „deka po celé obloze“), šedivá obloha, mlhový opar mezi kopci – přímo k zoufání. Nicméně všichni započali s přípravami, jak v první, tak i v druhé skupině.

Větší část výpravy vyjela autobusem na své pozorovací stanoviště, plzeňská část odešla opět namontovat meteorologickou stanici a hned poté instalovat i pozorovací techniku. Objevila se řada technických problémů, které bylo nutné buď urychleně vyřešit, nebo nějakým způsobem obejít. To se nakonec podařilo. Naštěstí se začalo vyjasňovat a tak v čase T1 (8:20:48) bylo zahájeno snímkování částečné fáze. Oblačnost sice rušila, ale částečná fáze viditelná byla. Na konci částečné fáze však zhoustla oblačnost a hrozilo nebezpečí, že úplnou fázi neuvidíme. Naštěstí nejhustší oblačnost přešla včas a tak v čase T2 (9:33:04) bylo možné začít sledovat fázi úplnou. Ta trvala přes 5 minut. Podařilo se pořídit celou řadu plánovaných záběrů. Jak se předběžně ukázalo, asi i v dosti slušné kvalitě. Závěrečná částečná fáze (T3-T4) již probíhala spíše z povinnosti. Na našem stanovišti s námi pobývala i jedna česká rodina z Jičína a pak i skupinka Číňanů. Jeden s námi klábosil asi 1,5 hodiny. Po skončení částečné fáze zatmění (T4 – 10:58:01) byla pozorovací technika demontována a odnesena zpět do hotelu Zhejiang Anji Jiu Long Xia, kde jsme byli ubytováni. Mezitím přijel autobus s druhou skupinou, která rovněž úspěšně zatmění napozorovala (popis jejich pozorování najdete níže.

Po ukončení měření byla meteorologická stanice snesena do hotelu a tam demontována. Pak už jen zbývalo urychleně zabalit kufry, naložit je do autobusu a vydat se zpět do Šanghaje. Cestou začalo velmi intenzivně pršet a tak bylo jasné, že jsme opět měli velké štěstí na pozorování. Do Šanghaje jsme dorazili ve večerních hodinách.


Ráno jsme vstávali v 5:30, necelé 4 hodiny před úplnou fází zatmění. Je úplně zataženo, na obloze je altostratus, v dálce navíc i mlha. Odcházíme na snídani a poté se vydáváme autobusem na místo pozorování.

Cesta proběhla celkem bez problémů. Sice nás zastavili místní policisté a vyžadovali nějaké potvrzení, které se rozdávalo níže na jiné silnici, odkud se táhla dlouhá kolona aut, ale během 10 minut byl problém vyřešen a další problémy na cestě již nenastaly. Nahoře už byly tisíce lidí, ale protože jsme měli vstupenky vyřízené již od včerejška, tak stačilo jen jít s davem. Ten postupně řídl, jak se jednotlivý návštěvníci rozmísťovali podél hráze. Naše pozorovací stanoviště bylo až na konci dlouhé cesty kolem nádrže.

Dorazili jsme asi 30 minut před začátkem zatmění T1. Slunce se občas ukázalo dírou v mracích. Postavili jsme dalekohledy a začali sledovat. Naštěstí se vždy našla díra ve střední vrstvě oblačnosti, kdy jsme mohli fotografovat. Sice byla přítomna i vysoká oblačnost, ale ta při fotografování slunečních srpků tak moc nevadila, pouze zeslabila sluneční jas. I během úplné fáze přecházely „beránky“. Pozorování očima nebyl problém, ale zda budou použitelné fotografie, kde se nerovnoměrně nasvícená koróna projeví velmi rušivě, se ukáže až při zpracování. Podobné počasí vydrželo až do konce zatmění.

Během úplné fáze zatmění byla viditelná Venuše, která se nacházela jen asi 10º od zenitu, což je pro nás velmi neobvyklé. Další planety a hvězdy jsme vzhledem ke zhoršeným podmínkám neviděli. Prakticky neznatelné byly i srpky promítnuté dirkovou komorou na zem, protože zeslabený sluneční jas nevytvořil dostatečně kontrastní obraz.

Zvukový záznam Jiří Polák, přepis a úpravy Václav Kalaš

IMAG17.jpg
Výjezd na pozorování
IMAG15.jpg
Čekání na zatmění
IMG-48m.jpg
Koróna při úplném zatmění
IMG-34m.jpg
Bailyho perly při T3
IMAG16.jpgNaše pozorovací skupina

Foto Jiří Polák, Lumír Honzík

Předchozí den Následující den

Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 22.7.2009)
Harmonogram zájezdu