Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den před odjezdem

Přípravy vrcholí. Někdo už má několik dní zabaleno, ale většina z nás bude, jako obvykle, balit až na poslední chvíli. V Číně se předpokládají vysoké letní teploty, takže oblékání příliš místa v kufru nezabere. Větší problém nám dělá astronomická technika, kterou bychom rádi převáželi v příručních zavazadlech a narážíme na váhový i rozměrový limit. Uvidíme, jak budu zítra letištní úředníci benevolentí.
Zbývá poslední, ale nejdůležitější úkol – zítra nezaspat.

A co nás čeká zítra?
Naše expedice do Číny oficiálně začíná na letišti Ruzyně, kam se každý dopravuje individuálně. Zde by se mělo sejít 29 účastníků našeho zájezdu. V 11:30 odlétáme z Ruzyně do Helsinek Airbusem A320-100, kde přistaneme po dvou hodinách letu. V Helsinkách na letišti strávíme další 2,5 hodiny a poté odlétáme větším Airbusem A340 do Shanghaje. Let bude trvat 9 hodin, ale protože se letí proti šesti časovým pásmům (vůči ČR), přistání je až v 7:10 místního času (1:10 SELČ). Cestou z letiště nás čeká první atrakce – jízda Maglevem, což je nejrychlejší komerčně využívaná magnetická pozemní dráha na světě. Vlak zde jezdí rychlosti 430 km/h (maximální dosažená rychlost v roce 2003 byla 501 km/h) a cesta do centra města dlouhá 30 km trvá přibližně 8 minut.
Jestli všechno půjde podle očekávání, budete si moci již zítra na těchto stránkách přečíst naše osobní zážitky z této nevšední cesty.

Následující den


Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 16.7.2009)
Harmonogram zájezdu