Noc vědců 2010

Jen co skončily oslavy 900. výročí první písemné zmínky města Rokycan, do něhož se aktivně zapojila také Hvězdárna v Rokycanech, máme tu další příležitost seznámit se s místní astronomií, tentokrát přímo na samotné hvězdárně. Na pátek 24. září připadá další ročník akce vyhlašované Evropskou komisí EU pod názvem Evropská noc vědců (European Researchers´Night).

V České republice se k akci Noc vědců letos připojí většina českých hvězdáren, včetně rokycanské, která je jejím pravidelným účastníkem už od prvního ročníku v roce 2005. A jaké že bude letos zaměření? Hádat není obtížné. Aby se nějakému městu dostalo výsady mít na obloze vlastní planetku, není tak běžná záležitost a vzhledem k tomu, že Rokycanům se této výsady dostalo jen před několika dny, bude se většina programu točit právě kolem objektu (15925) Rokycany.

výstava deseti panelů, které návštěvníky seznámí s tím, co to planetky vlastně jsou, kde a jak se nacházejí a proč jim věnujeme stále větší pozornost. Na stejné téma bude také od 19 hodin připravena přednáška, v rámci které se dozvíte i další podrobnosti o tom, jak složité bylo získat pro Rokycany kus skály o průměru několika kilometrů pohybující se na své oběžné dráze ve vzdálenosti kolem 500 milionů kilometrů.

Za jasného počasí se samozřejmě návštěvníci podívají na oblohu zdejším největším dalekohledem s objektivem o úctyhodném průměru 50 cm. K dispozici na večerní obloze bude především planeta Jupiter, ale v jejím sousedství si prohlédneme i vzdálený Uran. Ujít si samozřejmě nenecháme ani nejnápadnější objekt páteční noci – Měsíc, pouhý jeden den po úplňku. Pokud se noc skutečně vydaří, jistě se povede najít i několik nejjasnějších objektů vzdáleného vesmíru.

Ale nudit se samozřejmě nebudete, ani pokud by se obloha zatáhla. Nejen že si nebe prohlédnete prostřednictvím dataprojektoru v teple přednáškového sálu, ale seznámíte se i s odbornou činností, které se Hvězdárna v Rokycanech věnuje, s technikou, kterou k tomu využívá. Dokonce si na speciálním simulátoru takové pozorování budete mít příležitost sami vyzkoušet.