Noc vědců 2007

V pátek 28. září 2007 se Hvězdárna v Rokycanech po roční pauze připojila k již třetímu ročníku akce Evropská noc vědců, kterou vyhlašuje Evropská komise a která má za cíl přiblížit laické veřejnosti zajímavé vědecké poznatky z dnešní doby. Roční pauza je pouze symbolická, protože v roce 2006 Hvězdárna v Rokycanech spolupořádala stejnojmennou akci v Plzni. Ke 150 městům z 29 států v Evropě se přidalo dalších 23 astronomických míst v České republice, mezi nimi nechyběla ani Hvězdárna v Rokycanech.

Program akce byl rozdělen na tři části. Začátek akce se měl odehrát na Masarykově náměstí v Rokycanech, kde bylo v plánu pozorování sluneční fotosféry a skvrn na slunečním disku. Tuto část jsme se ovšem rozhodli pro nepřízeň počasí zrušit. V průběhu celého pátečního dne totiž neustávaly vydatné srážky a ani úderem čtvrté hodiny se na tomto nic nezměnilo. Krom toho se Slunce právě nachází ve svém minimu sluneční aktivity a na jeho disku se nenachází žádná skvrna.

Po páté hodině se počasí přeci jenom trošku umoudřilo a přestalo pršet. Rozhodli jsme se, že druhou část přeci jenom uskutečníme a tak se část organizátorů přesunula na náměstí. Odtud se měla uskutečnit procházka mobilním modelem sluneční soustavy s odborným výkladem cestou na hvězdárnu. S ohledem na počasí jsme několika neotrlejším zájemcům předvedli alespoň model vnitřní sluneční soustavy, která se vešla na náměstí a sdělili, kde by se nacházely vzdálenější planety. Po necelé hodině se skupinka vrátila zpět na hvězdárnu.

Třetí část akce byla přednáška Oty Kéhara na téma „Mars očima astronoma“, jejíž začátek byl naplánován na osmou hodinu. Na hvězdárně si před přednáškou mohli případní návštěvníci prohlédnout výstavu o Venuši, podívat se na vystavené dalekohledy, případně porovnat papírové modely Marsu a Měsíce. Opět se ovšem ukázalo, že špatné počasí nikoho z tepla domova nevyláká a nikdo do začátku přednášky nedorazil. I tak se organizátoři (3 pracovníci hvězdárny a jeden člen západočeské pobočky ČAS) rozhodli, že si přednášku vyslechnou. A abychom byli přesní, dva oficiální návštěvníky jsme měli, na akci se přijela podívat manželka přednášejícího a dcera pracovnice hvězdárny.

Přednáška se z důvodu rekonstrukce přednáškového sálu uskutečnila v náhradních prostorech, v tzv. „bazénu“, a začala úderem osmé hodiny večerní. Jak je vidět planeta Mars pouhým okem? Je možné pozorovat nějaké detaily? A co uvidíme při použití amatérského dalekohledu? Pohlédnul na Mars Hubbleův kosmický dalekohled, co pozoroval? Krouží okolo Marsu nějaké kosmické sondy? Co uvidíme na povrchu Marsu a jaké tam panují povětrnostní podmínky? Jaké zajímavé astronomické úkazy lze pozorovat z povrchu Marsu? Zajímají vás odpovědi na tyto otázky? Odpovědi jste se mohli dozvědět na přednášce, ale informací zde bylo mnohem více. Za zmínku například stojí připomenout, že si pro nás Mars připravuje vánoční dárek v podobě zákrytu Marsu Měsícem, který nastane právě na Štědrý den ráno. Podrobnosti se dozvíte na stránkách hvězdárny. Na přednášku plynule navazoval příspěvek se 3D snímky planety Mars. V půl desáté přednáška skončila a pro nezájem veřejnosti jsme se rozhodli akci po desáté hodině ukončit.

Co způsobilo nezájem veřejnosti? Nezajímavý program, malá propagace akce nebo pouze nepřízeň počasí?