Noc vědců 2011

V letošním roce nás čeká již sedmý ročník akce vyhlašované Evropskou komisí pod názvem Evropská noc vědců (European Researchers´Night). V minulém týdnu jste nás mohli v rámci Dnů vědy a techniky spatřit u Západočeského muzea v Plzni a máte tu další příležitost seznámit se s astronomií, tentokrát přímo na hvězdárně. Na pátek 23. září jsme si pro vás připravili zajímavý program s astronomickou tématikou.
V České republice se k akci Noc vědců letos připojí většina českých hvězdáren, včetně rokycanské, která je jejím pravidelným účastníkem už od prvního ročníku v roce 2005. Jaké bude letos zaměření? V minulém roce jsme si připomenuli získání planetky (15925) Rokycany. Letos se budeme věnovat odborné činnosti hvězdárny – zákrytům a zatmění Slunce.
Ke shlédnutí bude samozřejmě výstava deseti panelů, které návštěvníky seznámí s tím, co jsou planetky, kde a jak se nacházejí a proč jim věnujeme stále větší pozornost.
Od 19 hodin je připraveno promítání, v rámci kterého se dozvíte více o nešťastné problematice roku 2012 a „konci světa“.
Za jasného počasí se návštěvníci podívají na oblohu zdejším největším dalekohledem s objektivem o úctyhodném průměru 50 cm. K dispozici na večerní obloze bude především planeta Jupiter. Pokud se noc skutečně vydaří, jistě se povede najít i několik nejjasnějších objektů vzdáleného vesmíru.
Ale nudit se samozřejmě nebudete, ani pokud by se obloha zatáhla. Nejen že si nebe prohlédnete prostřednictvím dataprojektoru v teple přednáškového sálu, ale seznámíte se i s odbornou činností, které se Hvězdárna v Rokycanech věnuje, s technikou, kterou k tomu využívá. Dokonce si na speciálním simulátoru takové pozorování budete mít příležitost sami vyzkoušet.
Hvězdárna bude pro veřejnost otevřena již od 18 hodin a s ukončením programu počítáme okolo 23. hodiny (dle zájmu účastníků a počasí). Těšíme se na Vaši návštěvu. Můžeme ještě dopředu prozradit, že součástí akce bude soutěž o dalekohled, kdy si může jeden z účastníků odnést domů.