Zatmění Slunce 2009 – ČÍNA (4. část) – Památky

P1030453-v.jpgJe pravda, že dva týdny nejsou dostatečně dlouhá doba na osvojení si kultury či poznání a pochopení místních zvyků, právě naopak, je to doba žalostně krátká, a tak je možné, že řada našich poznatků je zkreslená či neúplná. Na první pohled je vidět rozdíl k práci a k pracovníkům. Obzvláště na ulici, vždy po ránu. Je naprosto běžným jevem, že první, co zaměstnanci mnohých restaurací, hotelů, ale i úřadů dělají, je, že společně se svým nadřízeným vyjdou na chodník před dům a cvičí. Nadřízený obvykle předcvičuje a během rozcvičky může zkontrolovat, kdo je v práci a kdo chybí. Mnohdy při tom stihne i ranní poradu a rozdání úkolů. Péči o vlastní zdraví mají Číňané vžitou. Může za to zřejmě odlišný sociální systém, hlavně přístup ke zdravotnímu pojištění. To není automatické a je dosti drahé. Proto si ho mohou dovolit jen ti majetnější. Všichni se proto snaží být co nejvíce zdraví, a tak hodně cvičí a pijí bylinné odvary. Hřiště s různými posilovacími i protahovacími pomůckami jsou velice častá a hojně je využívají lidé každého věku, od dětí až po důchodce.

Ačkoli se Čína může pochlubit velice bohatou a specifickou kulturou, její současníci se velice často vyžívají ve vyložených kýčích. Jimi si zaplňují například přístrojové desky aut. Vrcholem takové sbírky cetek bývá často plastiková kytička v květináči, která se zvolna vlní ze strany na stranu. Smysl pro kýč se také projevuje ve snaze vše osvětlovat různobarevnými světly. Kromě hotelů, mrakodrapů, památek a celých ulic Číňané rádi osvětlují stromy v parcích, které pak mnohdy vypadají divočeji, než středy českých měst s vánočním osvětlením.

Na závěr ještě několik krátkých postřehů: Číňané se rádi fotografují. Pro Evropana je to až zarážející, kolik místních se s ním chce vyfotit, a to přesto, že vzniklé fotografie nikdy neuvidí. Číňanů je opravdu mnoho a dávají to o sobě znát např. ve vytváření mnoha téměř zbytečných pracovních míst. Když zkusíte navštívit některou zajímavost ve velkém městě, například Šanghaji, za chvíli vás ani nepřekvapí, že během prohlídky potkáváte sličné Číňanky, jejichž jedinou náplní práce je ukazovat vám směr, kterým se máte ubírat dále. Každý Číňan ví vše o všem, pokud se ho zeptáte na cokoliv, vždy vám odpoví, a to i přesto, že správnou odpověď třeba vůbec nezná. Tato vlastnost je velice nepříjemná, například pokud se chcete doptat na cestu.

Seznam článků o zatmění