Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den desátý

Do Pekingu na Západní nádraží jsme dojeli ráno v 7:16 hod. místního času. Nutno dodat, že na minutu přesně. Po dvou nočních jízdách lze konstatovat, že oba vlaky jely na čas. Byly čisté a pohodlné. Rozjezd i dojezd vlaku byl velmi plynulý, jízda naprosto klidná a velmi málo hlučná. V porovnání s našimi vlaky velký rozdíl. Naše železnice se mají co učit. Na pekingské Západní nádraží jezdí většina vlaků. Je to podobně jako v Šanghaji i Xi´anu rozsáhlá budova a nádraží ve městě je několik.

Ranní snídaně poblíž hotelu BO TAI, kde jsme ubytováni, byla sice poprvé v evropském stylu, ale provedení poněkud amatérské. Po snídani následovalo ubytování a po něm již nástup do připraveného autobusu. Prvním cílem se stala návštěva historické hvězdárny v Pekingu, kde bylo možné spatřit několik starých a mohutných astronomických přístrojů a pomůcek jako např.: armilární sféru, kvadrant, oktant, hvězdný glóbus s čínskými souhvězdími, která se od našich současných odlišují, několik různých typů slunečních hodin, ukázku vodních hodin a jiné. Škoda, že na prohlídku nemohlo být více času.

Další naše cesta vedla na jedno z největších náměstí na světě – náměstí Nebeského klidu. Po něm jsme postupně došli až k Severní bráně Zakázaného města. Zřejmě v těchto místech působíme dosti exoticky, neboť někteří Číňané a Číňanky se s námi nechávali fotografovat.

Severní bránou, samozřejmě po průchodu detektorem, vstupujeme do ohromného areálu Zakázaného města. Působí trochu zvláštně – vznešeně i poněkud pouťově. Vznešeně možná proto, že po asi 500 let neměl běžný smrtelník možnost se do něho dostat. Musíme vystát ohromnou frontu na vstupenky do dalších prostor areálu, ale pak už můžeme pokračovat samostatně a prohlížet si to, co koho zajímá. Sraz máme až na konci u Jižní brány. Odtamtud již opět společně nastoupáváme na Uhelný vrch. Jedná se asi o 45m vysoký umělý kopec, který byl zbudován z odpadního materiálu při budování kanálu kolem Zakázaného města. Je z něho pěkný výhled na Zakázané město. Den končil večeří v restauraci. Někteří si ještě udělali výlet do nočního města.

IMAG0253.jpg
Náměstí Brány nebeského klidu
IMAG0256.jpg
Náměstí Brány nebeského klidu
IMAG0261.jpg
Zakázané město
IMAG0263.jpg
Pohled na Zakázané město z Uhelného vršku
IMAG0259.jpg
Zakázané město

Foto Jiří Polák


Předchozí den Následující den

Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 26.7.2009)
Harmonogram zájezdu