Zatmění Slunce 2009 – Expediční deník – den první

Dnešním dnem začala další výprava za úplným zatměním Slunce, tentokrát do Číny. Nemá smysl podrobně popisovat přípravy, uskutečněné v předchozích dnech. Jen krátce – bylo to náročné.

Výprava začala pro naši malou podskupinku ve složení Jiří Polák, Michal Rottenborn, Ondřej Trnka a Lumír Honzík setkáním na autobusovém nádraží v Plzni, kam se s námi přišel rozloučit Marek Česal a Alena Chvátalová. Autobus vyjel přesně. Cestou nastoupili i někteří další účastníci, takže při výstupu na Zličíně už nás bylo devět. Přeprava na letiště k terminálu 2 proběhla rovněž bez problémů. Dokonce i na sraz postupně všichni dorazili a tak mohlo dojít k odbavení. Na detektoru byli sice někteří vráceni, ale jinak bylo vše v pořádku. Pouze při odletu došlo ke zpoždění asi o 40 minut. Jednak nejprve muselo přiletět letadlo a pak jsme dlouho čekali před rozjezdovou dráhou. Vzlet letadla, vlastní let i přistání chvílemi připomínaly jízdu na splašené kobyle. S letedlem to hlavně během zatáček a přistání docela cloumalo. V tuto chvíli máme za sebou necelé dvě hodiny letu a nacházíme se v letištní hale ve finských Helsinkách a připravujeme se na odbavení k dalšímu letu na trase Helsinky – Šanghaj.

Fotografie pořízené na letišti v Ruzyni a během letu:

IMAG0150.jpg
Letadla na Ruzyni
IMAG0157.jpg
Naše letadlo těsně přes startem
IMAG0161.jpgUvnitř letadla Airbus A320-100 IMAG0162.jpgPohled z okénka

foto Jiří Polák

Předchozí den Následující den

Podobný deník ze stejného zájezdu, ale psaný jinými účastníky je zveřejňován na stránkách Západočeské pobočky ČAS. (popis dne 17.7.2009)
Harmonogram zájezdu