Pojďte chytit Jody!

Minule jste si mohli přečíst výzvu ke sledování zákrytu jasné hvězdy planetkou Morellet. Byť na článek reagovala svou účastí na pozorování řada astronomů, kteří se sledování zákrytů nevěnují systematicky, což zahustilo naši síť, planetka se nám prosmekla a všechny výsledky byly negativní. Podrobnosti najdete v Zákrytovém zpravodaji na říjen 2021 v sekci zpravodaje. 
Předchozí neúspěch by nás neměl v žádném případě odradit. Je velice dobře, že přibližně po měsíci a půl dostaneme další příležitost. Ve čtvrtek 14. 10. 2021, tentokrát ale bohužel v mnohem nepříjemnějším čase, kolem tři čtvrtě na čtyři ráno stále ještě našeho letního středoevropského času (SELČ), dojde k dalšímu zajímavému „planetkovému“ zákrytu. Hvězdu HIP 15236, o vizuální 7.1 mag nacházející se v souhvězdí Eridanus, zakryje planetka (4083) Jody. Jedná se o těleso objevené roku 1985 na snímcích pořízených na hvězdárně Mt Palomar (USA) manželi Shoemakerovými. Astronomové předpokládají, že asteroid má průměr pouhých necelých deset kilometrů a pohybuje se v pásu planetek mezi drahami Marsu  a Jupiteru. Jasnost planetky dosahuje hodnoty kolem 15.3 mag, takže ji většina pozorovatelů nebude mít možnost vůbec spatřit. To samozřejmě, jak už víte, ani v nejmenším nebude na závadu. Při očekávání zákrytu nám to naopak situaci ulehčí.
Předpověděná dráha stínu širokého 23 km, bude procházet Čechami od severu k jihozápadu. Na naše území se stín nasune ve Frýdlantském výběžku. Svým jižním okrajem se dotkne Liberce a Bělé pod Bezdězem, aby následně protnul severozápadní část Prahy. Přes Český kras se přesune do oblasti Rožmitálu pod Třemšínem a Sušice, aby u Prášil na Šumavě opustil Českou republiku. Ale velkou šanci na zahlédnutí maximálně 1,4 sekundy trvajícího zmizení hvězdy (na centrální linii) budou mít i pozorovatelé rozmístění daleko na obě strany od pásu zákrytu. Abych byl konkrétnější. Na centrální linii byla pravděpodobnost pozitivního úkazu spočtena na 11,6 %. Na okrajích pak je jen o dvě desetiny procenta nižší (11,4 %). Ve vzdálenosti jedna sigma (silnější červená linie) je pravděpodobnost 6,0 % a na okrajích sigma 2 už klesá na pouhých 1,2 %. V celém tomto, nyní už velice širokém pásu zahrnujícím prakticky celé Čechy, se vyplatí pozorovat. S výjimkou výše uvedeného času úkazu v časných ranních hodinách (01:46:11 UT 14. 10. 2021), jsou všechny další parametry úkazu, myslím, nadmíru příznivé. Jasnost hvězdy HIP 15236 (souřadnice RA = 3h 16m 27,4s; De = -4° 17´ 14,9“) je 7,1 mag. Pokud k tomu přidáme její výšku v předpokládaném okamžiku úkazu h = 35°, Az = 196°, nelze si přát nic lepšího. Samotné trvání zákrytu na centrální linii bylo stanoveno na 1.4 s, což je dostatečný čas na to, aby si jej zkušený pozorovatel bez problémů všiml. V trvání nad jednu sekundu pak úkaz uvidí většina zúčastněných, kteří budou v desetikilometrovém pásu. Ještě příjemnější je pokles jasu dvojice v okamžicích překrytí. S ohledem na zanedbatelnou jasnost planetky (15,3 mag) stálice zcela zmizí, neboť pokles jasu bude 8,2 mag.
Abyste měli k dispozici veškeré potřebné údaje týkající se nadcházejícího zákrytu pohromadě, je samozřejmě nejjednodušší zveřejnit oficiální grafickou předpověď, která obsahuje nejen mapku dráhy teoretického stínu planetky, ale i veškeré potřebné informace o úkazu. Byla by jistě škoda nepokusit štěstí a nezapojit se do sledování. V krajním případě stačí jen zachytit, zda došlo k „mrknutí“ hvězdy. Pokud budete mít k dispozici stopky, změřte délku zákrytu a pokud stanovíte i absolutní okamžiky začátku a konce úkazu, bude se jednat už o regulérní pozorování zákrytu. I negativní výsledky jsou pro nás zajímavé, takže i na takové zprávy v Rokycanech čekáme.