Tip na březen – Mars se loučí

Mars, jako poslední planeta pozorovatelná neozbrojenýma očima na březnové večerní obloze, se s námi, po své velké opozici v létě loňského roku, také pomalu loučí. Na své cestě oblohou prochází souhvězdím Býka a postupně se přiblíží ke dvěma výrazným otevřeným hvězdokupám severní polokoule – Plejádám a Hyádám.

Rudá planeta sice bude ve večerních hodinách nad horizontem ještě i v několika následujících měsících, ale její pozorovací podmínky už budou, v rámci jejího přibližování se ke Slunci, podstatně horší. A ke komfortu večerních sledování nepřispěje ani opětovné zavedení letního času.

Právě to je důvod, proč bude výhodné zaměřit se na Mars v průběhu března. Planeta se navíc bude pohybovat od západu na východ bohatým souhvězdím Býka a na své cestě se postupně přiblíží Plejádám, Hyádám i jasné hvězdě Aldebaran.

Kolem nejnápadnější otevřené hvězdokupy severní polokoule – Plejád – projde Mars hned v úvodu března. V blízkosti hvězdokupy se bude planeta nacházet v průběhu celého prvního březnového týdne. Nejtěsnějšího kontaktu se dočkáme ve čtvrtek
4. 3. v podvečer, kdy objekty bude dělit vzdálenost pouhých dva a půl stupně.

Ještě malebnější fotogenická konstelace ale na pozorovatele čeká až večer 19. 3. To se Mars posune mezi Plejády a Hyády a do téže oblasti oblohy se nám v tento páteční večer promítne také šest dnů starý srpek dorůstajícího Měsíce, ve fázi dva dny před první čtvrtí. Na ploše o poloměru pěti stupňů tak budeme mít dvě nápadné hvězdokupy, jasnou hvězdu Aldebaran (0,9 mag), planetu Mars (1,3 mag) a Měsíc (-10,2 mag). Nejhezčí pohled nám proto zprostřed-kuje např. divadelní kukátko.

Na konci astro-nomického soumra-ku, po 20. hodině SEČ, se nám skupina různorodých objektů bude promítat ještě vysoko (40°) nad západojihozápadní obzor.

Nad západním obzorem nám bude seskupení přinášet radost až do svého západu po 23. hodině SEČ. Rozložení objektů je nejlépe patrné z připojeného obrázku.

Nejblíže k Aldebaranu pak Mars doputuje až 21. března dopoledne, ale jejich vzdálenost bude, plných 7°.