Betlémská hvězda nad Zhůří

Planety Jupiter a Saturn se k sobě na obloze právě dnes (pondělí 21. prosince 2020) přiblíží na vzdálenost, na kterou je lidé měli možnost pozorovat naposledy v roce 1623 a další podobnou příležitost budeme mít až v roce 2080. Nikdo z nás by si tak toto nebeské představení neměl nechat ujít. Bohužel počasí bude pravděpodobně na celém našem území proti.

Z tohoto důvodu jsme využili zřejmě poslední příležitost a dva dny před nejtěsnějším přiblížením planet, v sobotu 19. prosince, vyrazili nad inverzní vrstvu pokrývající celou naši zemi. Stačilo popojet 100 km vodorovně a 825 metrů svisle na Šumavu do míst, kde kdysi stávala obec Zhůří.

Poté, co jsme žili již několik týdnů pod šedou oblohou s teplotami kolem nuly, jsme se ocitli ve slunečném odpoledni vyhřátém Sluncem na velmi příjemných 7 stupňů nad nulou. A to jsme na místo dorazili jen krátce před jeho západem.

Na připojených fotografiích od Jirků Poláka a Kubánka si můžete celou atmosféru vychutnat alespoň touto formou.

Stali jsme se tak na chvíli těmi bájnými třemi králi, kteří pravděpodobně v roce 7 před naším letopočtem viděli na obloze podobné divadlo. Rozdíl byl jen v počtu králů, nás bylo pět (kromě autorů fotek zmíněných výše a mojí maličkosti, ještě Hanka Rottenbornová a Ondra Trnka).  

Nejde to napsat jinak, ale celý večer jsme si skutečně „užili“. O to smutnější byl návrat dolů. Z +3 stupňů ve Zhůří, přes až -3,5 stupně v oblasti inverzní vrstvy, jsme zhruba po hodině a půl dorazili zpět do naší šedivé současnosti s teplotou necelý jeden stupeň nad nulou. Ale stálo to za to!

A pokud to dneska nevyjde „na živo“, pusťte si alespoň od 19 hodin na našem youtube kanálu  přednášku Lumíra Honzíka o tom, jak to asi s Betlémskou hvězdou bylo.