Dneska by to (možná) šlo – Žije ještě (marsovská) kachna?

Před sedmnácti lety, v srpnu 2003, se z neznámého zdroje objevila informace, která bohužel pronikla i do těch nejsolidnějších médií. Byla v ní jednoduchá informace – Mars bude na obloze stejně velký jako Měsíc!

Jednalo se samozřejmě o nesmysl, který ale dokázal vyvolat téměř masovou hysterii a dál žil vlastním životem. Od té doby se pokaždé v srpnu tato „novinářská kachna“ odněkud vynořila, a to i v letech, kdy v tomto období planeta Mars na obloze pozorovatelná vůbec nebyla! Letos se zpráva poprvé do médií neprotlačila. Je to patrně způsobeno tím, že je „o čem psát“ a novináři nepátrají ve svých archivech po možných „recyklátech“. No, uvidíme příště…

V roce 2003 se plzeňská hvězdárna rozhodla, že nejlepší bude, nechat zájemce nahlédnout do dalekohledu, aby se mohli přesvědčit, jak se věci skutečně mají a uspořádala dva večery po sobě veřejné pozorování na Borech a v Bolevci. Musíme si přiznat, že jsme tehdy situaci hrubě, opravdu hrubě podcenili.

Na obou místech se totiž vždy shromáždilo 500 – 700 lidí a byl spíš problém dalekohledy ubránit, než do nich nechat někoho v klidu nahlédnout. Někteří přítomní si svou frustraci ze skutečné velikosti obou těles vylévali na přítomných astronomech. Naštěstí jen verbálně, i když občas i velmi nevybíravými výrazy. Další je obviňovali, že jim Mars velký jako Měsíc nechtějí ukázat a podobně. K tomu bylo jeden z těch dnů třináctého, naštěstí ne pátek… Jak málo stačí k vyvolání masové hysterie!

Jak to je s viditelností Marsu letos si můžete přečíst v samostatném článku. A protože se právě blíží letošní nejlepší období pro pozorování, chceme všem nabídnout, kromě pravidelných rokycanských čtvrtků a plzeňských pátků, rozšířenou možnost pozorovat „rudou“ planetu.

Od soboty desátého do čtvrtka patnáctého října (pozor změna – pouze do neděle jedenáctého – viz článek o uzavření hvězdárny) bude každý den od 20:30 hod připraveno mimořádné pozorování Marsu na plzeňské hvězdárně. Vzhledem k platným epidemiologickým opatřením může být v pozorovatelně najednou maximálně 10 osob (z toho jeden pracovník hvězdárny) a je nutno dodržet nařízení o užití roušky. Z tohoto důvodu je nutné se předem zaregistrovat na telefonním čísle 773 128 291 a to nejpozději 2 hodiny předem. Pokud zájem v daný den překročí výše uvedený počet, budou dalším návštěvníkům nabídnuty pro registraci termíny vždy po třiceti minutách, tj. ve 21.00, 21.30 hod atd. Předpokladem je samozřejmě jasná obloha.

Mars velký jako Měsíc vám neukážeme, ale i tak si pohled na rudou planetu nenechte ujít! Další podobná šance nás čeká až za 15 let.